«Δεν ενεργούμε υπό το φόβο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση"

 Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, στο περιθώριο της μαθητικής παρέλασης με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, και κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της Ημέρας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος μπορεί να πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Δεν είναι οι υπέρτερες δυνάμεις του αντιπάλου, δεν είναι οι υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, δεν είναι οι διπλωματικές συνθήκες που επικρατούν, είναι το φρόνημα του λαού που παίζει ρόλο, αλλά πάνω από όλα η ενότητα.
Για αυτό πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα καλά του αγώνα του ’21 που ήταν η ενότητα στα πρώτα χρόνια και στα πόσα πέτυχε ένας λαός που βρισκόταν για 400 χρόνια υπό κατοχή απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό.

Θα πρέπει όμως να παραδειγματιστούμε και από το ότι όταν η διχόνοια μπήκε ανάμεσα μας πού οδηγηθήκαμε σε πολλές των περιπτώσεων. Άρα έκκληση της Κυβέρνησης είναι για ενότητα γύρω από στόχους, ενότητα γύρω από τον στόχο τον μεγάλο για απελευθέρωση, για απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή, από τα τουρκικά στρατεύματα, τις εγγυήσεις για να ζήσουμε σε μια πατρίδα ελεύθερη, ευρωπαϊκή πάνω από όλα όπου θα επικρατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλες τις εκφάνσεις του,  με μια λύση του Κυπριακού που δεν θα αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους, θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα είναι μια λύση πάνω από όλα για τους Κύπριους και όχι μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων, όπως η Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέκυψε στον εκβιασμό του κ. Ακκιντζί και για αυτό ίσως επαναρχίζουν οι συνομιλίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει τίποτε με τις διεργασίες στη Βουλή.
Αν ο κ. Ακκιντζί αποφάσισε τώρα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών που αυτό ακόμη δεν το ξέρουμε, έχει εκφράσει τη θέληση του να βρεθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωση. Από κει και πέρα θα δούμε. Αν ο κ. Ακκιντζί αντιλαμβάνεται τη ζημιά που γίνεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την αποχώρηση του από το τραπέζι των συνομιλιών, τη ζημιά που γίνεται στην Κύπρο γενικότερα, μια απουσία η πραγματική αιτία της οποίας είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα εντός Τουρκίας λόγω του δημοψηφίσματος, εάν θεωρεί ότι θα πρέπει να έρθει λίγο πριν το δημοψήφισμα για να αποδείξει ότι δεν είναι αυτό που έχει κατά νου, είναι δική του υπόθεση και τον περιμένουμε στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε.  

Δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών. Θυμίζω ότι ο κ. Ακκιντζί δεν αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών για την απόφαση της Βουλής. Είχε αποχωρήσει από το τραπέζι αφήνοντας τους πάντες άναυδους όταν θεώρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απευθύνθηκε στον Σύμβουλο του ΓΓ, κατά την άποψη του, με τον κατάλληλο τρόπο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί θέτει ως όρο για την επιστροφή του στο τραπέζι των συνομιλιών την ψήφιση της πρότασης Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι θέμα όρων. Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, δεν είμαι εκπρόσωπος της Βουλής, δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός κόμματος. Ομως θα πρέπει να πούμε την πραγματικότητα ότι, ο ΔΗΣΥ από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το θέμα εξέφρασε την άποψη ότι θα θέσει θέμα αλλαγής αυτής της τακτικής, δηλαδή η Βουλή να αποφασίζει για το τι γιορτάζεται στις σχολικές αίθουσες για δέκα λεπτά. Το είπε από την αρχή, το εφαρμόζει στην πράξη».

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Τουρκία πάντα δείχνει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με όλα τα βήματα που έγιναν στον ενεργειακό τομέα. Εμείς σταθερά προσηλωμένοι, ψύχραιμοι και με αυτοπεποίθηση θα ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί κανείς τρίτος να μας υποδείξει πώς θα ασκούμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, από το Δίκαιο της Θάλασσας και τα οποία η Τουρκία και με αυτή την ανακοίνωση δείχνει ότι δεν το σέβεται.
Σε ό,τι αφορά την αναφορά του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι και οι Τουρκοκύπριοι πολίτες αυτής της χώρας, ναι είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ΄επανάληψη έχει δηλώσει και την πρόθεση και τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστούν και οι Τουρκοκύπριοι για τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ όταν και εφόσον λυθει το Κυπριακό. Και αν η Τουρκία πονά τους Τουρκοκύπριους και τους νοιάζεται καλά θα κάνει να συναινέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να λύσει το Κυπριακό έτσι ώστε και οι Τουρκοκύπριοι που είναι επίσης θύματα της τουρκικής εισβολής, να απολαύσουν αυτό που δικαιούνται».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η Κυβέρνηση για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο όταν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν ενεργούμε υπό το φόβο, λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά θεωρώ ότι και στα προηγούμενα βήματα, οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, έτσι και αυτή τη φορά αν η Τουρκία έχει στο μυαλό της την όποια πρόκληση θα αντιμετωπιστεί και αυτή με αποτελεσματικότητα».
 
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»