Θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού, παραμένει αρωγός των προσπαθειών  της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, καθώς και την επίτευξη  λύσης.
 
Σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Φωτόπουλος σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη  να συνεισφέρει εποικοδομητικά οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου “να επανενώσουμε την Κύπρο μας, και να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό”.
 
“Συνεχίζουμε με συνέπεια  τον αγώνα μας, ώστε να αποδώσουμε μια πατρίδα βιώσιμη και ευημερούσα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού. Αλλά και  να εξασφαλίσουμε μια διευθέτηση, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις , που θα θωρακίζει τη σταθερότητα, την ασφάλεια  και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή” συνέχισε.
 
Σημειώνοντας ότι η αναζήτηση λύσης στο ζήτημα  εισβολής, κατοχής, και διαίρεσης της Κύπρου γίνεται όλο και πιο επιτακτική, είπε ότι εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν, είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση συνολικής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την ευημερία, τη δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  και  θα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος,  χωρίς στρατούς κατοχής και παρεμβατικές εγγυήσεις τρίτων χωρών.
 
Αναφερόμενος στη διεθνή πολιτική σκηνή, είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος  καλούνται να δράσουν καίρια και στοχευμένα και να αποτελέσουν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ιδιαίτερα ευαίσθητη  περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο διάγγελμά του, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της και ότι χρειάζεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, είπε ότι έδωσε το έναυσμα για έναν αγώνα συνεχή, αδιάκοπο και άνισο, ο οποίος οδήγησε το έθνος μας στην κρατική του ολοκλήρωση, με οριστικά και διεθνώς αναγνωρισμένα, βάσει διεθνών συνθηκών, σύνορα.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών