Νέο τουρκικό παραλήρημα για το φυσικό αέριο-Απειλούν Θεούς και Δαίμονες

Θεούς και δαίμονες απειλούν ξανά οι Τούρκοι, σε ένα νέο πρωτοφανές παραλήρημα σε ό,τι αφορά τις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέργειες για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
 
Με αφορμή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και των δικαιωμάτων της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει ταυτόχρονα πως «τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες δράσεις οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ισχυριζόμενο παράλληλα ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί στις επιδιώξεις της σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το φυσικό πλούτο ως συνιδιοκτήτες του νησιού». 
 
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την έγκριση της οποίας έτυχαν από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα, στις 5 και 6 Απριλίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες που κέρδισαν τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα τεμάχια 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Επίσης, πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ακόμη σε ποια τεμάχια, κάτι που θα καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι σεισμικές έρευνες.
 
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί γεώτρηση στο τεμάχιο 11, καθώς και άλλες δύο γεωτρήσεις πριν από το τέλος του χρόνου.
 
«Αυτή η συμπεριφορά», αναφέρει προκλητικά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχομένου οικονομικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση στο νησί, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Αναμένουμε», συνεχίζει, «ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να δεχθεί του Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ίσους εταίρους στο νησί, θα σταματήσει να λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και θα σταματήσουν άμεσα δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».
 Πάντως, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο σε επαφές του με τις εταιρείες υπάρχει εκ μέρους τους προβληματισμός σχετικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για προθέσεις τους σε περίπτωση γεώτρησης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε δηλώσει έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 17 του μήνα: «Έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης;. Να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιόν μας, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές και να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που είναι περεταίρω ερευνητικό πρόγραμμα».
 
 
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ