Διήμερη Υπουργική Διάσκεψη στη Λευκωσία

Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε την Τετάρτη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή Υπουργών και αντιπροσώπων από 39 χώρες.
 
Την εναρκτήρια τελετή της διήμερης Υπουργικής Διάσκεψης με θέμα «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Gabriella Battaini-Dragoni και ο Tibor Navracsics, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.
 
Στην ομιλία του, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι η προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία μέσω της εκπαίδευσης και για να καταστήσουμε την εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική και πιο ποιοτική, πρέπει να είναι συνεχής. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια εποχή που η Ευρώπη και οι γείτονές της βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Προκλήσεις, είπε, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, η τρομοκρατία, η επικίνδυνη άνοδος του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, η ξενοφοβική ρητορική και άλλα φαινόμενα που δοκιμάζουν τις δημοκρατίες μας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς.
 
 
Στην ομιλία της, η Αν. ΓΓ του Συμβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι η Επιτροπή Υπουργών προσδίδει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση ως μιας δύναμης για ενίσχυση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι το θέμα αυτό ξεκίνησε με την προεδρία της Ανδόρας, επεκτάθηκε στη συνέχεια με την προεδρία του Βελγίου και σήμερα δίδεται σημασία και συνέχεια στο θέμα από την Κύπρο, ενώ θα ακολουθήσει η επόμενη προεδρία, της Τσεχίας.
 
Εξάλλου, στη δική του ομιλία, ο Επίτροπος Tibor Navracsics είπε ότι δυστυχώς νέοι άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έτυχαν εκπαίδευσης στην Ευρώπη, στρέφονται κατά των κοινωνιών μας και προβαίνουν σε καταδικαστέες ενέργειες, ή ακόμη και σε τρομοκρατικές ενέργειες για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ο εξτρεμισμός, είπε, είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την έλλειψη ευκαιριών ή την δυσμενή διάκριση. Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η Εκπαίδευση δεν είναι η μόνη λύση, δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την εκπαίδευση, τόνισε. Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως δημιουργηθούν κανάλια διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς αυτό, είπε, αποτελεί το κλειδί στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας.
 

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»