ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στέλνουν στην Ολομέλεια την «διόρθωση» για το Ενωτικό

Στη Ολομέλεια οδηγείται η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του νόμου περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για Μεταβίβαση της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και της Ιδρύσεως του Υπουργείου Παιδείας Νόμου, που δίνει την εξουσία στον Υπουργό να καθορίζει με εγκυκλίους τους εορτασμούς στα σχολεία.
 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε μετά το θέμα που προέκυψε με την τροποποίηση του κανονισμού για τη λειτουργία των Σχολείων Μέσης από το ΕΛΑΜ, ώστε να υπάρχει δεκάλεπτη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.
 
Η συζήτηση διεξήχθη υπό ένταση και αμφισβήτηση της διαδικασίας και της λειτουργίας της Βουλής, αφού κατά την τοποθέτηση για την άρση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια υπήρξε ισοψηφία 5 -5, που προκάλεσε ζήτημα κανονισμού της Βουλής.
 
Υπέρ της άρσης της πρότασης νόμου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Τα δύο κόμματα έχουν 6 μέλη και τα κόμματα ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων που αντιτίθενται έχουν 5 ψήφους.
 
Κατά το χρόνο της τοποθέτησης απουσίαζε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο βουλευτής του κόμματος τους τοποθετείται υπέρ, γεγονός που προκάλεσε συζήτηση παρουσίας-ψήφου.
 
Τελικά, η πρόταση νόμου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από ερμηνεία του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, ο οποίος στο άρθρο 46 διαλαμβάνει ότι οι αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών λαμβάνονται με πλειοψηφία και σε περιπτώσεις ισοψηφίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο αναπληρών αυτόν έχει δεύτερη νικώσα ψήφο.
 
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.
 
Η πρόταση νόμου αναμένεται να είναι ενώπιον της Ολομέλειας τη μεθεπόμενη Παρασκευή.
 
«Υπέκυψαν στις τουρκικές απαιτήσεις»
Σκληρή δήλωση για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ακολούθησε της σημερινής απόφασης της Επιτροπής Παιδείας από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανικό Λιανίσου, ο οποίος υποστήριξε πως οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πως έπιασαν τόπο και οι μυστικές διαβουλεύσεις έκαναν τη δουλειά τους.
 
«Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς», ισχυρίστηκε ο κ. Λεωνίδου.
 
Και συνέχισε: «Εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξευτέλισαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά, το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού.
 
Η στάση της κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο κυπριακό, της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις.
 
Κάθε ψήφος υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ψήφος ενάντια στην αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και ενάντια στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Η υπερψήφιση της πρότασης, δίνει με τρόπο απαράδεκτο, το δικαίωμα στη τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει και να ανατρέπει αποφάσεις του Κοινοβουλίου .
 
Αντιλαμβάνονται άραγε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη λύση ;
 
Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που προτείνουμε».

«Ενισχύεται η ανεξαρτησία
της εκπαιδευτικής διαδικασίας»
Από την άλλη, την θέση πως μετά από τη σημερινή συζήτηση και την τοποθέτηση των κομμάτων ενισχύεται η ανεξαρτησία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διατύπωση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης.
 
«Σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που μεταφέρει την αρμοδιότητα των επετειακών αναφορών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», ανέφερε.
 
«Μετά από τη σημερινή συζήτηση και την τοποθέτηση των κομμάτων ενισχύεται η ανεξαρτησία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το όλο θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του Σώματος», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.
 

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του