Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Στη Βουλή απέστειλε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας τροποποιητικό νομοσχέδιο και τροποποιητικούς κανονισμούς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φαινομένων αδήλωτης εργασίας, το οποίο εγκρίθηκε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17/3/2017. Στο προτεινόμενο τροποποιητικό Νομοσχέδιο προτείνεται μια σειρά από τροποποιήσεις, εισάγεται ορισμός αδήλωτης εργασίας, αδήλωτων αποδοχών και παράνομης απασχόλησης.
 
Επίσης δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων επιθεωρητή και σε λειτουργούς άλλων Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό το συντονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των επιθεωρήσεων για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
 
Εισάγεται ακόμα η υποχρέωση στους επιθεωρητές για επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους €500 - €10.000 ανάλογα με τον αριθμό των αδήλωτων μισθωτών και τους μήνες για τους οποίους διαπιστώνεται η παράβαση και καθορίζεται η διαδικασία επιβολής των διοικητικών προστίμων και η διαδικασία υποβολής ένστασης, καθώς και η αυτόματη αύξηση του διοικητικού προστίμου για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εξόφλησή του.
 
Ακόμα εισάγεται μαχητό τεκμήριο ελάχιστης περιόδου απασχόλησης 6 μηνών και ελάχιστου ποσού αποδοχών αδήλωτου μισθωτού ίσο με μιάμιση φορά το ποσό των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών (με τα σημερινά δεδομένα €1.144 το μήνα), το οποίο θα ισχύει για όλους τους νόμους, οι οποίοι προνοούν για τα δικαιώματα των μισθωτών και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, αντιστρέφοντας ουσιαστικά το βάρος απόδειξης προς τον εργοδότη, ο οποίος θα χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν απασχολούσε τον αδήλωτο υπάλληλο για αυτό το διάστημα.
 
Προβλέπει επίσης για την επιβολή της κύρωσης της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης για επαναλαμβανόμενους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας.
 
Επιπλέον προβλέπεται τρίμηνη περίοδος χάριτος κατά την οποία οι εργοδότες, οι οποίοι αυτοβούλως θα προβούν σε δήλωση της μέχρι τότε αδήλωτης εργασίας, θα απαλλάσσονται από τις προβλεπόμενες κυρώσεις της νομοθεσίας.
 
Υπάρχουν επίσης προβλέψεις για μια σειρά σημαντικών διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή των προαναφερόμενων ουσιαστικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Εισάγεται επίσης αντικατάσταση του όρου «σύνταξη γήρατος» με τον όρο «θεσμοθετημένη σύνταξη» όπου ο όρος αυτός απαντάται στον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο και τους δυνάμει αυτού εκδοθέντες Κανονισμούς.
 
Στους προτεινόμενους τροποποιητικούς Κανονισμούς επιβάλλεται υποχρέωση στον εργοδότη όπως εγγραφεί ως εργοδότης το αργότερο μέχρι την προηγούμενη της ημέρας κατά την οποία αναμένει ότι θα αποκτήσει την ιδιότητα του εργοδότη, σε σύγκριση με την προθεσμία του ενός μηνός που ισχύει σήμερα. Επίσης επιβάλλεται υποχρέωση στον εργοδότη όπως δηλώνει ηλεκτρονικά την πρόσληψη οποιουδήποτε εργοδοτούμενου το αργότερο μια μέρα πριν από την ημέρα ανάληψης εργασίας, αντί της ισχύουσας προθεσμίας του ενός μηνός.
 
Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις και οι νέες ρυθμίσεις δεν συνεπάγονται οποιοδήποτε κόστος για τα δημόσια ταμεία και εκτιμάται ότι θα συνδράμουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και κατά συνέπεια θα έχουν θετική επίδραση στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στα δημόσια οικονομικά, λόγω αυξημένων εσόδων από φορολογίες και μειωμένων εξόδων λόγω επιδομάτων. Σημειώνεται επίσης ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα