ΑΚΕΛ και Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΑΚΕΛ και Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα ένα μονοασφαλιστικό, καθολικό και αλληλέγγυο σχέδιο υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας. Αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είπε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση.
 
«Δεν χρειάστηκε πάρα πολλή προσπάθεια να καταλήξουμε γιατί οι προσεγγίσεις μας είναι σχεδόν ταυτόσημες, για να μην πω πλήρως ταυτόσημες. Επιμένουμε ότι τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις θέσεις οι οποίες διατυπώνονται και από την Κοινωνική Συμμαχία αλλά και από πολιτικά κόμματα και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαφωνούν με προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν την τελευταία στιγμή να σπρώξουν τις συζητήσεις γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ προς άλλες κατευθύνσεις. Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος να προχωρήσει διότι ακούστηκαν κάποιες απόψεις και από την ΠΑΣΥΔΥ και από το ΔΗΚΟ, όπως ελέχθη, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε ό,τι αφορά την απαίτηση της ΠΑΣΥΔΥ έχουν ήδη διατυπώσει την έντονη τους διαφωνία.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, μιλώντας εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ότι ως Κοινωνική Συμμαχία είχαν μια χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Ως Κοινωνική Συμμαχία, είπε ο κ. Μάτσας, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να επηρεάσουν και το σύνολο της κοινής γνώμης προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να προωθηθεί και να ψηφιστεί άμεσα το ΓεΣΥ στη βάση των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε ότι για την Κοινωνική Συμμαχία είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η συζήτηση σε ό,τι αφορά την ουσία, τη φιλοσοφία, αλλά και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί. Όπως είπε, είναι ξεκάθαρο και από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προωθείται ένα μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας στη βάση των αποτελεσμάτων όπως προκύπτουν από την αναλογιστική μελέτη Mercer η οποία έχει επικαιροποιηθεί το 2013.
 
«Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή η οποία βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου δημιουργεί μόνο πισωγυρίσματα ή προοπτικές για πισωγυρίσματα και δεν εξυπηρετεί επί της ουσίας οτιδήποτε. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ως Κοινωνική Συμμαχία είμαστε ταγμένοι ξεκάθαρα προς την πορεία της εφαρμογής του ΓεΣΥ όπως αυτή έχει προδιαγραφεί μέσα από τις αναλογιστικές μελέτες και όπως έχει ξεκαθαρίσει από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων εδώ και αρκετό καιρό. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τίποτα επιπρόσθετο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημειώνεται αυτή την στιγμή πέραν από την συζήτηση η οποία είναι ουσιαστική σε ότι αφορά το καθορισμό του ύψους των συνεισφορών», κατέληξε.

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης