Θέλουν να κλειδώσουν με υπογραφές τη συνεργασία και... τον Λιλλήκα

Με υπογραφή κοινής πολιτικής απόφασης και από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία στις επόμενες προεδρικές εκλογές, επιχειρούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ν’ αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις όλων των εμπλεκομένων πολιτικών δυνάμεων.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα κίνηση τακτικής στη σκακιέρα των προεδρικών εκλογών και δη του ενδιάμεσου χώρου, με την οποία ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιδιώκουν ουσιαστικά το… κλείδωμα της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, υπό την έννοια ότι το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλώσει-σε περίπτωση υπογραφής μιας τέτοιας κοινής πολιτικής απόφασης και από την Συμμαχία Πολιτών-θα βρίσκεται υπό την κρίση και αίρεση των κριτηρίων που θα καθοριστούν και βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο κοινός υποψήφιος των πέντε κομμάτων του ενδιαμέσου χώρου.
 
Υπογράφοντας δηλαδή μια τέτοια κοινή πολιτική απόφαση, ο Γιώργος Λιλλήκας θα πρέπει ουσιαστικά να είναι έτοιμος να αποσύρει το ενδιαφέρον του προς όφελος κάποιου άλλου υποψήφιου που ενδεχομένως κριθεί ως καταλληλότερος-ενδεχομένως για παράδειγμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος-, ή αν όχι, να πορευθεί προς τις προεδρικές εκλογές χωρίς τον ενδιάμεσο χώρο.
 
«Είχαμε σήμερα μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο και την ηγεσία της ΕΔΕΚ, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να τους μεταφέρουμε και να τους ενημερώσουμε για την σχετική απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, και φυσικά να ανταλλάξουμε απόψεις γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα συνοδευόμενος από μέλη της ηγεσίας του κόμματός του, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και μέλη της ηγετικής πυραμίδας του Κινήματος.  

«Θεωρώ ακριβώς ότι συμφωνούμε μαζί με την ΕΔΕΚ σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και την απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και την χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τα ζητήματα της οικονομίας και τα υπόλοιπα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έλθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε ότι ξεκινώντας πρώτα με τις επαφές με την ΕΔΕΚ θα πρέπει να αναπτύξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτή τη συνεργασία και να δώσουμε μια εναλλακτική επιλογή στον λαό μας», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.  
  «Με την ΕΔΕΚ», συνέχισε, «μας ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Κοινοί ιστορικοί αγώνες για την δημοκρατία, την ελευθερία για την Κύπρο. Και μας ενώνουν θεωρώ κοινοί προβληματισμοί, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρώ ότι είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν, να συνεργαστούν σε αυτό το κοινό όραμα, γιατί μαζί την ΕΔΕΚ πετύχαμε πάρα πολλά στο παρελθόν και μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον».
 
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τους συνεργάτες του γι’ αυτή τη συνάντηση», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  
 
«Προσυπογράφω τα όλα έχουν λεχθεί και συμπληρώνω λέγοντας ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές τα πέντε κόμματα τα οποία έχουμε τις πλησιέστερες θέσεις σε θέματα όπως το Κυπριακό, η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις επόμενες προεδρικές εκλογές και να καθορίσουμε επίσης τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος Πρόεδρος που πρέπει να έχουμε για να έχει προοπτική επιτύχιας αυτή η συνεργασία», τόνισε.
 
Για να ξεκαθαρίσει πως η πολιτική απόφαση δεν περιλαμβάνει πολιτικό πρόγραμμα, αλλά τη θέληση και τη βούληση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτή η πολιτική συνεργασία. «Με στόχο ακριβώς στις επόμενες προεδρικές εκλογές να υπάρχει μια αλλαγή σκηνικού και κυρίως οι δυνάμεις οι οποίες έχουν αυτές τις θέσεις, να έχουμε επιτυχή έκβαση στην εκλογική διαδικασία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.  
 
Όσον αφορά την χρονική στιγμή επιλογής του κοινού υποψηφίου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως κατάληξη στην απόφαση της πολιτικής συνεργασίας, στον καθορισμό των κριτηρίων, και στη συνέχεια να διαπιστωθεί ποιος υποψήφιος είναι αυτός ο οποίος πληροί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα κριτήρια και έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας.
 
Κληθέντες από τον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE να αναφέρουν κατά πόσο για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ βρίσκεται στο τραπέζι ως πιθανός κοινός υποψήφιος ο Γιώργος Λιλλήκας, δεδομένου και του γεγονότος ότι είναι ο μόνος από τους αρχηγούς των πέντε κόμματων του ενδιάμεσου χώρου που δεν αποκρύβει το ενδιαφέρον του και έχει ήδη προτάξει την υποψηφιότητα του, απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας.
 
«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει», απάντησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «δεν πρόκειται να μπούμε στη συζήτηση ονόματος ή ονομάτων, εάν προηγουμένως δεν καταλήξουμε στα δύο προαπαιτούμενα, που είναι η πολιτική απόφαση της συνεργασίας και τα κριτήρια. Εμείς δεν θέλουμε ν’ αποκλείσουμε κανέναν. Απ’ εκεί και πέρα, αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία, η οποία θα είναι με ήθος, με σωστό ύφος, με διαφάνεια και κυρίως με γνώμονα να επιτύχει αυτή η προσπάθεια. Απ’ εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε πως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι το ΔΗΚΟ, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος ή σε πρώτο στάδιο ποια θα είναι τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην επιλογή του υποψηφίου.
 
«Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε την δική μας άποψη σε κανένα. Επιδιώκουμε συνεργασία», υπογράμμισε.
 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον