Αισιόδοξος για ένα κοινό υποψήφιο από τον ενδιάμεσο ο Ν. Παπαδόπουλος

Αισιοδοξία πως η διαδικασία των επαφών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα καταλήξει σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και σε έναν κοινό υποψήφιο που θα νικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2018, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ θα συμπεριλάβει στις επαφές του και τη Συμμαχία Πολιτών.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ύστερα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, και ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα πως η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018 δεν είναι υπό αίρεση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως “εμείς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Αυτές οι αποφάσεις είναι καθ` όλα σεβαστές”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως “εμείς έχουμε καθορίσει τον απώτερο στόχο σε ό,τι αφορά τις επόμενες προεδρικές εκλογές” που είναι “η αλλαγή και η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση με στόχο φυσικά να αλλάξουμε πολιτικές σε ότι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και σε ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης”.

Πιστεύουμε πως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ανέφερε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μετά το πέρας της διαδικασίας για επαφές των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, περιλαμβανομένης της Συμμαχίας Πολιτών, που μόλις έχει ξεκινήσει, θα καταλήξει σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και σε έναν κοινό υποψήφιο “σε μια συνεργασία που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως “εμείς θα επιδιώξουμε να έχουμε επαφές και με τη Συμμαχία Πολιτών καθώς τους θεωρούμε ότι είναι ένα από τα κόμματα που περιλαμβάνονται στον ενδιάμεσο χώρο”.

Ανέφερε ακόμη πως το ΔΗΚΟ θα έχει συνάντηση με την ΕΔΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη και θα επιδιώξει να έχει επαφές και με τα υπόλοιπα κόμματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κληθείς να πει αν κατά τις επαφές αυτές το ΔΗΚΟ θα θέσει στο τραπέζι και ονόματα πιθανόν υποψηφίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι βέβαιος πως θα συζητηθούν και ονόματα σε αυτές τις επαφές, σημειώνοντας πως “το κριτήριο της εκλεξιμότητας και των υπολοίπων χαρακτηριστικών του υποψηφίου είναι σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε”.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ θα προτάξει το δικό του όνομα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ έχει δικαίωμα όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να έχει άποψη, “πόσον μάλλον επειδή είμαστε και το μεγαλύτερο κόμμα του κέντρου, και έχουμε άποψη. Θα ακούσουμε τις θέσεις και τις εισηγήσεις των υπολοίπων κομμάτων, θα τους μεταφέρουμε τις δικές μας απόψεις και τις δικές μας εισηγήσεις”.

Πρόσθεσε πως “είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας και είμαι αισιόδοξος πως όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε και συμφωνία, και κοινόν υποψήφιο και προοπτική να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές”.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως του μετέφεραν τις ανησυχίες, τους φόβους και τους προβληματισμούς των Κερυνειωτών σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Είπε πως “τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς η λύση του Κυπριακού θα κριθεί στην Κερύνεια. Η Κερύνεια είναι στις σκέψεις και στην καρδιά μας, αλλά πάνω από όλα απαιτούμε μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα επιστροφής, και να μην επιβληθεί μια λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, με την οποία θα διαχωρίζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας από τα δικαιώματα κατοχής”.

“Με αυτό τον τρόπο δεν είναι μόνο οι Κερυνειώτες που θα αποστερηθούν το δικαίωμα επιστροφής αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων,” ανέφερε.

Είπε πως υπάρχει ένα πολύ κακό κλίμα σήμερα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία “και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα για να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας επιδιώξεις, για να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια Κλεάνθης Σολέας χαρακτήρισε τη συνάντησή τους πολύ εποικοδομητική και είπε πως ως Κερυνειώτες εξέφρασαν τους φόβους τους για το τί τεκταίνεται σήμερα, όχι μόνο για την Κερύνεια αλλά και για την υπόλοιπη Κύπρο.

Ανέφερε πως είναι πεπεισμένοι, ύστερα από 43 χρόνια άγονων προσπαθειών, ότι πρέπει να επανατοποθετηθεί το κυπριακό πρόβλημα ως θέμα εισβολής, κατοχής, και επομένως απελευθέρωσης.

Επεσήμανε πως η επανένωση της Κύπρου θα επανέλθει φυσιολογικά όταν η Κύπρος ελευθερωθεί και για αυτό πρέπει να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση, με στόχο την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και όλων των εποίκων, και την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ε/κ και Τ/κ, στις πατρογονικές εστίες, με ένα Σύνταγμα, με βάση το οποίο θα ισχύει το “ένας άνθρωπος, μια ψήφος”.
 

Δειτε Επισης

Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας