Συλλούρης: Ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου

Στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, ο δικός μας αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο τη συλλογική χάραξη μίας καινούργιας εύρωστης εποχής για το κράτος και στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας, απαλλαγμένου από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους ο οποίος έπεσε νεκρός στις 9 Μαρτίου του 1964 κατά τα γεγονότα της Τουρκοανταρσίας, δεχόμενος τα εχθρικά πυρά την ώρα που προσπαθούσε να κουβαλήσει έναν τραυματισμένο συναγωνιστή του, ο κ. Συλλούρης υπέδειξε πως αυτός είναι ο έμπρακτος τρόπος ανάληψης της ευθύνης για την Κύπρο του 2017.

«Η πίστη και η προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αποτελούν τα εχέγγυα μας για τη διατήρηση του Ελληνισμού. Αυτός ήταν ο στόχος όλων των αγωνιστών μας και αυτός πρέπει να παραμένει και ο δικός μας στόχος» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της Τουρκοανταρσίας και στο πολιτικό πλαίσιο που αυτά διαδραματίστηκαν τονίζοντας ότι ο δικός μας αγώνας έγκειται στην αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών και στη συλλογική προσπάθεια για την επανίδρυση και ανάπτυξη του κράτους μας. «Αγώνας για τη μετατροπή της Κύπρου σε υπόδειγμα πολιτείας δικαίου, σε πρότυπο ελεύθερου δημοκρατικού κράτους, σε μία σύγχρονη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα» είπε, τονίζοντας οι θυσίες των ηρώων και των αγωνιστών μας καθορίζουν το μέτρο της δικής μας στάσης και της δικής μας συμπεριφοράς και είναι μ` αυτό το μέτρο που θα κριθούμε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε ότι είναι πολύ καλά γνωστό ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση χειροτερεύει την κατάσταση και αποτελεί και την κύρια αιτία απομάκρυνσης από την ομογνωμία και τη συμφωνία.

Υπέδειξε πως οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και να εδράζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Ας μη λησμονούμε ότι είμαστε απόγονοι αυτών των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για μία ασφαλή, ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο. Άλλωστε, για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι σημείο της επιμονής και εμμονής μας στον πιο πάνω σκοπό» τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Συλλούρης είπε πως αυτό που στην πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα, εδώ, εμείς, είναι εμμέσως μία διαχρονική ανάληψη ευθύνης. «Η παραδειγματική και αξιοθαύμαστη μαχητικότητα του Δημητράκη Παπαμιλτιάδους παραδίδεται σε μας ως παρακαταθήκη. Και πρέπει να τη φυλάττουμε και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενεές για να θυμίζουν το χρέος. Το χρέος προς αυτόν, το χρέος προς το μέλλον των παιδιών μας. Αιωνία του η μνήμη» σημείωσε.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή