Πήρε φωτιά η ΕΔΕΚ ενόψει Εκλογικού Συνεδρίου

Συνέχεια στην προεκλογική αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, με φόντο το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων έδωσε και σήμερα ο ανθυποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Διομήδης Διομήδους.   
 
Ο κ. Διομήδους, ο οποίος χθες κατηγόρησε τον κ. Σιζόπουλο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά όσον αφορά τις θέσεις που εκφράζει επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, επανήλθε σήμερα για να υποστηρίξει πως οι εισηγήσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ αποτελούν προσωπικές του απόψεις, οι οποίες ουδέποτε εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν τα όργανα στην ΕΔΕΚ-Ο Διομήδης πυροβολεί Σιζόπουλο 

«Συλλογική ηγεσία και συλλογική λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα για την κοινωνία νομοθετήματα ή και άλλα θέματα απαιτούν συζήτηση στο Π.Γ. και την Κ.Ε. της ΕΔΕΚ», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ, διερωτώμενος γιατί πρέπει να γίνει τόσος ντόρος και τελικά δημόσια αντιπαράθεση για να σεβαστεί ο κ. Σιζόπουλος αυτό το θεμελιώδες απαιτούμενο σε ένα κόμμα, όπως το δικό τους.
 
«Στο Π.Γ. και στην Κ.Ε.», επισήμανε ο Διομήδης Διομήδους, «σίγουρα μπορεί ο ίδιος και όλα τα μέλη των οργάνων να παρουσιάσουμε τις νέες προσωπικές σκέψεις και εισηγήσεις μας για το ΓΕΣΥ την αυτονόμηση των νοσοκομείων ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης».
 
Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, ειδικότερα και επί της ουσίας για το ΓΕΣΥ, η εισήγηση του Μαρίνου Σιζόπουλου για ανάθεση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ σε βάθος χρόνου, όπως εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί(σ.σ. σύμφωνα πάντα με τον κ. Διομήδους), ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ακύρωση της επιτακτικής ανάγκης για την εφαρμογή του Σχεδίου το ταχύτερο δυνατό.
 
«Η προσέγγιση αυτή αποτελεί σοβαρή εκτροπή από τη σταθερή, υπεύθυνη, μελετημένη και τεκμηριωμένη διαχρονικά θέση της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή ενός καθολικού-κοινωνικού ΓΕΣΥ με βάση το Νόμο του 2001 και τη μέχρι σήμερα προπαρασκευή και προετοιμασία από τον ΟΑΥ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ.
 
Σύμφωνα με τον Διομήδη Διομήδους, οι εισηγήσεις Μαρίνου Σιζόπουλου:
 
*Απαλλάσσουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη από την ευθύνη της συνειδητής κωλυσιεργίας/άρνησης για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ παρά τις ρητές πρόνοιες του Μνημονίου σε όλες του τις εκδοχές (2013-2015).
 
*Αγνοούν τη Στρατηγική εφαρμογής του ΓΕΣΥ από τον ΟΑΥ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Συμβούλων McKinsey, και το ήδη σχεδιασμένο/μελετημένο και τεκμηριωμένο τρόπο εφαρμογής του Σχεδίου σε δύο φάσεις, όπως συμφωνήθηκε στη Σύσκεψη του Προεδρικού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
*Μετατοπίζουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓΕΣΥ σε βάθος χρόνου, αν όχι στις «Ελληνικές Καλένδες».
 
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο οι θέσεις της ΕΔΕΚ να ενισχύσουν την τακτική αναβολής εφαρμογής του Σχεδίου ακολουθώντας ή διευκολύνοντας τους πολέμιους της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Αντίθετα, οι ισχυρές διαχρονικά απόψεις της ΕΔΕΚ για  γρήγορη και ολοκληρωμένη (κατά φάσεις) εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να αποτελέσουν εργαλείο προβολής της αναγκαιότητας εφαρμογής του ΓΕΣΥ το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε ο κ. Διομήδους.
 
«Το νέο επιχείρημα της κυβέρνησης», συνέχισε, «ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων το οποίο φαίνεται να συμμερίζεται ο συν. Σιζόπουλος, αλλιώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το ΓΕΣΥ, είναι ένα αληθοφανές αλλά ακραίο σενάριο και άλλοθι, το οποίο διευκολύνει τους πολέμιους εφαρμογής του  Σχεδίου. Τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται στην ουσία διοικητική και οικονομική αυτονομία/αυτοδιαχείριση. Το ζήτημα αυτό το μελέτησε το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ με τους Συμβούλους του προ πολλών ετών. Υπάρχει ολοκληρωμένη εισήγηση-προσέγγιση ότι τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν με στήριξη μέσω σκιώδους προϋπολογισμού από τον ΟΑΥ σε διάστημα 5-7 ετών να μετεξελιχθούν σε αυτόνομες και αποτελεσματικά λειτουργικές μονάδες, υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής ρύθμισης της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης της δομής τους. Ως ΕΔΕΚ θα πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Προεδρικού στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οποιαδήποτε άρνηση για τη υπερψήφιση των δύο αυτών νομοσχεδίων θα ισοδυναμούσε με την επ’ αόριστο αναβολή της εφαρμογής του».
 
 Απάντηση από Μαρία Παναγιώτου
Περνώντας στην αντεπίθεση και απαντώντας στον κ. Διομήδους, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:  Με αφορμή την τοποθέτηση του υποψηφίου για την προεδρία της ΕΔΕΚ στα θέματα του ΓΕΣΥ, είναι θερμή μου παράκληση τα στελέχη του κόμματος να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις επίσημες θέσεις της ΕΔΕΚ πριν προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις.
 
Και αυτό γιατί με λύπη διαπιστώνω πως ο συναγωνιστής Διομήδης Διομήδους, είτε δεν έχει διαβάσει τις θέσεις του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για τα θέματα της υγείας είτε δεν τις γνωρίζει.
 
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να τον παρακαλέσω να τις διαβάσει και να ανατρέξει σε αυτές, αφού εδώ και μήνες είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα αποστέλλονται και στο προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 
Τα όσα ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε χθες στη δημοσιογραφική διάσκεψη περιλαμβάνονται αυτολεξεί στο σχετικό φυλλάδιο, το οποίο κυκλοφόρησε το κόμμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και το οποίο είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Πολιτικό Γραφείο».
 
Και ανταπάντηση από Διομήδη
Τα όσα έγραψε η κ. Παναγιώτου δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Διομήδη Διομήδους,  ο οποίος σηκώνοντας το γάντι σχολίασε στην ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΔΕΚ:
 
«Αντί ο κ. Σιζόπουλος να απαντήσει γιατί δεν συγκαλεί Π.Γ. και Κ.Ε. για τα νομοσχέδια ΓΕΣΥ και αυτονόμησης νοσοκομείων καταφεύγει στην παραπληροφόρηση.
 
Υπάρχουν πολλές επιστολή/σημείωμα προς τον κ. Σιζόπουλο με την οποία καταγράφεται η αντίθεσή μας στις προτάσεις του για ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, παραπομπή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ στις ελληνικές καλένδες κ.α. Κρύβεται ο κ. Σιζόπουλος αντί να απαντήσει.
 
Ουδέποτε ο κ. Σιζόπουλος έλαβε έγκριση για αλλαγή της πάγιας και διαχρονικής θέσης της ΕΔΕΚ από τα συλλογικά όργανα.
 
Όσον αφορά την πιο πάνω ανάρτηση, πραγματικά λυπάμαι. Αφήνω τα μέλη της ΕΔΕΚ να κρίνουν αν αυτή είναι σωστή και δεοντολογική συμπεριφορά έμμισθου προσωπικού προς ένα υποψήφιο πρόεδρο και στέλεχος της ΕΔΕΚ για δεκαετίες.
 
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μια ώρα προηγουμένως επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και δεν μου ανέφερε τίποτα. Προφανώς εκτελεί εντολές. Είναι με αυτό τον τρόπο που θέλει να γίνουν εκλογές ο κ. Σιζόπουλος; Με την εκμετάλλευση των μηχανισμών και του έμμισθου προσωπικού του κόμματος»;
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση