Βέβαιος ο Έιντε ότι οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών

Τη βεβαιότητα ότι η παρούσα κρίση στις συνομιλίες θα επιλυθεί και οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση για το κυπριακό στη δεξαμενή σκέψης  της Ουάσιγκτον, Atlantic Council.
 
O κ. Έιντε είπε πως και οι δύο ηγεσίες του λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν.  "Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο κι όταν θα επιστρέψουμε (στην Κύπρο) θα το συζητήσουμε".
 
Η ανοιχτή συζήτηση είχε θέμα "στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη για μια ενωμένη Κύπρο" συνδιοργανώθηκε από το Atlantic Council, το ίδρυμα Concordia και την αμερικανική οργάνωση One Cyprus.
 
Η τέως υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ που έκανε την εισαγωγική ομιλία επισήμανε πως το γεγονός ότι παρόμοια διάσκεψη λαμβάνει χώρα τώρα υποδηλώνει ότι η διευθέτηση είναι κοντά. Ανέφερε ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο θα είναι καλή για  τις δύο κοινότητες, την περιοχή και πολύ σημαντικό παράδειγμα του τι είναι δυνατόν όταν κάποιοι εργάζονται σκληρά για την ειρήνη. Χαρακτήρισε σημαντικό το να προγραμματίζουμε από τώρα για την επιτυχία, γιατί αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά όπως ελπίζουμε, τότε θα χρειαστούμε ένα πολύ γρήγορο ξεκίνημα για να αρχίσουμε να εκπληρώνουμε αυτό που θα χρειαστεί μια ενωμένη Κύπρος. Επισήμανε στο ακροατήριο το γεγονός ότι στην ενημέρωση Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη -την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ -ο βοηθός εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ ξεκίνησε με την έκφραση της υποστήριξης των ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Παρά τα “εμπάργκο” εναντίον των κατεχομένων εντούτοις οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να λάβουν μέρος σε διοργανώσεις με επιτυχία και αυτό αποδεικνύει ότι είναι έτοιμοι για λύση, δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Για να υπάρξει λύση πρέπει να το θέλουν και οι δύο πλευρές, λέει ο Τσαβούσογλου
 
“Για να υπάρξει λύση πρέπει να το θέλουν και οι δύο πλευρές” είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι, οι Ε/κ δεν έχουν ξεπεράσει το όραμα τους για την ένωση και ότι θα πρέπει να αρθούν τα “εμπάργκο” κατά των Τ/κ.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισκέφτηκε χθες το περίπτερο των κατεχομένων στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο και σε δηλώσεις του είπε ακόμα ότι, το “υπουργείο τουρισμού” κατάφερε να στήσει ένα περίπτερο μέσα από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα κατεχόμενα, την κουλτούρα και τα έθιμα των Τ/κ.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις