Θα δει τον Γιώργο ο Μαρίνος, αλλά…

Θετικά προτίθεται ν’ ανταποκριθεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην πρόσκληση Γιώργου Λιλλήκα για μεταξύ τους συνάντηση αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.
 
Αυτό αναφέρουν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE καλά ενημερωμένες πηγές από την ΕΔΕΚ, υποδεικνύοντας πως δεν συντρέχουν οποιοιδήποτε λόγοι άρνησης για διαβούλευση και συζήτηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας ενόψει Προεδρικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα Νικόλας-Λιλλήκας  με φόντο τις Προεδρικές

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν συναφώς πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συνάντηση, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η μέρα και η ώρα που να βολεύει και τους δύο, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ούτε και με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου υπήρξαν μέχρι στιγμής συναντήσεις για τις προεδρικές εκλογές.   
 
Πάντως στην ΕΔΕΚ, εμφανίζονται ενοχλημένοι από το επιχείρημα το οποίο φέρεται να αναπτύχθηκε από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ότι ο τελευταίος είχε ουσιαστικά επιβάλει στον ενδιάμεσο χώρο την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής.  
 
Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς Σοσιαλιστών υπενθυμίζεται πως η Συμμαχία συμμετείχε δια του προέδρου της ενεργά στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν για στήριξη της υποψηφιότητας Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής, προσυπογράφοντας μάλιστα και το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας που υπογράφηκε τότε από τα τέσσερα κόμματα του ενδιαμέσου χώρου(σ.σ. πλην του Κινήματος Αλληλεγγύη).      
Σε ό,τι αφορά ευρύτερα την πορεία της ΕΔΕΚ προς τις προεδρικές εκλογές, κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι το Κίνημα όχι απλώς προκρίνει, αλλά και είναι σαν έτοιμο από καιρό να υποστηρίξει την προδιαγραφόμενη υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Την ίδια ώρα, οι πληγές που άνοιξαν στις σχέσεις ΕΔΕΚ-Λιλλήκα τα γεγονότα του παρελθόντος, όπως το ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε στους Σοσιαλιστές, ο Γιώργος Λιλλήκας προχώρησε τελικά στη σύσταση της Συμμαχίας Πολιτών, μοιάζουν να μην έχουν ακόμη επουλωθεί επαρκώς, παρά τα όποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή-με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- έχουν γίνει.  
 
Απ’ εκεί και πέρα ωστόσο, όπως διαμηνύουν, σαφώς και δεν πρόκειται να κλείσουν την πόρτα του διαλόγου στον Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για συμπόρευση του ενδιάμεσου χώρου προς τις Προεδρικές του 2018.
 
Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε υποστηρίξει πως η εξαγγελία του Γιώργου Λιλλήκα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δυναμιτίζει τις προσπάθειες του ενδιάμεσου χώρου για κοινό υποψήφιο.
 
«Θα πρέπει», υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος, «τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να καταλήξουν, ύστερα από προσεκτική μελέτη των δεδομένων σε έναν υποψήφιο με αξιόπιστο πολιτικό παρελθόν, που θα μπορεί να εκλεγεί και ο οποίος θα τηρήσει εκείνα για τα οποία θα δεσμευτεί. Αν υπάρξει διεργασία που θα οδηγήσει σε αυτήν κατεύθυνση καλώς, αν όχι ο καθένας θ’ ακολουθήσει το δρόμο του».
 
«Βεβιασμένη η απόφαση Λιλλήκα»
Επανερχόμενος σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε ως βεβιασμένη την απόφαση Γιώργου Λιλλήκα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να κατέλθει με ένα μόνο υποψήφιο, ο οποίος να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η άποψη της ΕΔΕΚ είναι πως πρέπει όλα τα κόμματα τα οποία διαφωνούν με τη σημερινή μορφή διαχείρισης στο Κυπριακό , αλλά και με σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, να ενώσουν δυνάμεις και να στηρίξουν αποφασιστικά μια υποψηφιότητα, η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
 
«Αυτές είναι», είπε, «πιθανότητες εκλογής, πρότερο έντιμο πολιτικό βίο, και αξιοπιστία στο ότι θα τηρηθεί το όποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης θα συμφωνηθεί ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις».
 
«Επίσης», πρόσθεσε, «θα ήταν χρήσιμο και σωστό περισσότερο να εξυπηρετήσουμε αυτό το συγκεκριμένο, μεγάλο στόχο, παρά να προσπαθεί ο καθένας από εμάς, μεμονωμένα, να δημιουργήσει πρωθύστερα ή και ενδεχόμενα τετελεσμένα για να εξασφαλίσει το χρίσμα».
 
«Γι’ αυτό», επισήμανε, «και η ΕΔΕΚ μέχρι στιγμής απέφυγε να λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε διμερείς συναντήσεις με άλλα κόμματα, γιατί αφενός μεν θέλουμε προηγουμένως να μελετήσουμε προσεκτικά ολόκληρο το πεδίο για το πώς διαμορφώνεται, να υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, και δεύτερο γιατί η οποιαδήποτε προσπάθεια δεν πρέπει να προέλθει μέσα και κύρια από τις διμερείς επαφές, αλλά μέσα από την κοινή συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται να υλοποιηθούν οι βασικοί στόχοι όπως τους έχω θέσει από την αρχή».
 
Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων και όπως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί, και επειδή έχουν ζητηθεί κάποιες συναντήσεις, είναι λογικό ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι συναντήσεις αυτές, όμως οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι αυτές που έχουν διατυπωθεί.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Λιλλήκας ενήργησε βεβιασμένα. «Όμως», σημείωσε, «δεν μπορώ να καθορίσω την πολιτική συμπεριφορά κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός κόμματος».
 
Σε άλλη ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι θα προσέλθει σε συναντήσεις αν του ζητηθεί, όμως σε αυτές θα καταθέσει τη θέση του κόμματός του ότι ένας πρέπει να είναι ο υποψήφιος και να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 
«Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής διαβούλευσης όλων των δυνάμεων που πραγματικά ενδιαφέρονται να υπάρξει αυτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση της πατρίδας μας», τόνισε, για να υποδείξει πως συνάντηση έχει ήδη ζητήσει ο κ. Λιλλήκας και πως το αργότερο αύριο θα ξεκαθαρίσει ο τόπος και χρόνος πραγματοποίησής της.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»