Ομήρου: Η αποζημίωση των Βουλευτών στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ

  Η αποζημίωση που λαμβάνουν οι Βουλευτές στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες στις χώρες μέλη της ΕΕ και η θέση της Βουλής είναι ότι όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι Βουλευτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αποζημίωση, είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά απολύτως το ρόλο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και άλλωστε οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου, επιλαμβάνεται με πολλή επιμέλεια την ετήσια έκθεση που συντάσσει ο Γενικός Ελεγκτής», πρόσθεσε.

Αναφορικά με κάποια δικαιώματα των Βουλευτών, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι πρώτοι σε αυτήν τη χώρα που προχώρησαν εθελούσια σε μείωση της αποζημίωση τους, έτσι την ονομάζει το Σύνταγμα, είναι οι Βουλευτές.

«Μείωσαν κατά 37 και πλέον τοις εκατό τους μισθούς τους ή καλύτερα, όπως λέει το Σύνταγμα, την αποζημίωσή τους. Τα διάφορα επιδόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή την αποζημίωση δεν είναι επιλογή των Βουλευτών. Αυτά τα επιδόματα θα πρέπει να πληροφορήσω ή τα πλείστα εξ αυτών, αποφασίστηκαν την δεκαετία του 1980 όταν ήταν κοινή διαπίστωση ότι τότε η αποζημίωση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, χαμηλότερη και από τους μισθούς των πιο χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και επειδή ήμουν και τότε Βουλευτής, να σας πληροφορήσω ότι τότε η αποζημίωση ήταν 120 λίρες μηνιαίως, αποφασίστηκε συνεργασία Βουλής, εκτελεστικής εξουσίας και του τότε Γενικού Εισαγγελέα να προστεθούν κάποια επιδόματα για να ανέβει κάπως σε υποφερτά επίπεδα η αποζημίωση. Το λέω αυτό γιατί γίνεται παρατήρηση από τον Γενικό Ελεγκτή για το επίδομα οδοιπορικών των Βουλευτών», πρόσθεσε.

Η θέση της Βουλής, συνέχισε ο κ. Ομήρου, την οποία έχει διαμηνύσει προς την Κυβέρνηση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, είναι ότι όλα αυτά τα επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αποζημίωση την οποία λαμβάνουν οι Βουλευτές για να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι λανθασμένες εικόνες.

«Συνεπώς, αναμένω από την εκτελεστική εξουσία προτού λήξη η θητεία της παρούσας Βουλής, να υπάρξει ένα τέτοιος νομοθετικός σχεδιασμός και μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση που να ενσωματώνονται τα επιδόματα στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι Βουλευτές που ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να αναφέρω ότι είναι από τις χαμηλότερες στις χώρες μέλη της ΕΕ. Υπάρχουν χώρες με πολύ μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από αυτά της Κύπρου που η αποζημίωση που λαμβάνουν οι Βουλευτές είναι διπλάσια», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια