"Ατυχέστατη η θέση της Βουλής, αλλά και παντελώς αδικαιολόγητη η στάση Ακιντζί"

Την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα γιορτάζουν από κοινού την 8η του Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε ομιλία του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος είπε ότι “έχουμε μια κοινή καταγωγή, έχουμε κουλτούρα που δεν διαφέρει και αυτό που κατά κύριο λόγο έχουμε είναι παιδιά και εγγόνια που θέλουμε να ζήσουν με ειρήνη, να ζήσουν και να μην αντιμετωπίσουν ποτέ τον κίνδυνο νέων αιματοχυσιών”.
 
“Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες. Ήρωες έχουμε αρκετούς για να τους τιμήσουμε αν θέλουμε και να αποδείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας. Μέσα από την ειρήνη να επιτύχουμε επιτέλους την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την προοπτική σε αυτό τον τόπο” πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η προτεραιότητα του καθενός θα πρέπει να είναι πώς αντιμετωπίζουμε το μέγα θέμα της διαίρεσης της πατρίδας μας προσθέτοντας ότι “και αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα. Και δεν θα ακολουθήσω και δεν ακολουθώ τις όποιες σκοπιμότητες στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος”.
 
“Αρκεί”, είπε, “να γίνει συνείδηση και από τους συμπατριώτες μας. Βεβαίως δεν θα ήθελα να αφήσω καμιά αιχμή όσον αφορά τις προθέσεις μερίδας, σημαντικής μερίδας των συμπατριωτών μας, γιατί οι έξωθεν παρεμβάσεις είναι ορατές. Θα πρέπει να γίνει όμως συνείδηση ότι όπως εμείς επιδεικνύουμε ευαισθησία στις ανησυχίες τους, θα πρέπει αντίστοιχη και ανάλογη ευαισθησία να επιδείξουν στις δικές μας ευαισθησίες και έγνοιες”.
 
Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί μια λύση να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους και πρόσθεσε: “ Θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση θα πρέπει όλοι να νιώθουμε άνετα ότι ζούμε σε μια σύγχρονη πατρίδα, ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός, ότι υπάρχουν οι συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, προκειμένου να υπάρξει προοπτική και μέλλον. Υπάρχει ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι αυτό το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί, να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που είχαμε αντιμετωπίσει το 1960. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί “αναίτια εξαιτίας μιας αχρείαστης, απόλυτα απαράδεκτης, θα πρέπει να πω, κάτω από τις συνθήκες, απόφαση της Βουλής. Και αυτό γιατί γιορτάζουμε την 1η Απριλίου που ήταν η ένοπλη εξέγερση για την Ένωση. Γίνεται η αναφορά στη 15η Ιανουαρίου, στο δημοψήφισμα. Γίνεται η αναφορά στον ηρωικό εκείνον αγώνα. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να παρασυρόμαστε και να θεσμοθετούμε κανονισμούς, οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτα. Ούτως ή άλλως στη διδακτέα ύλη των σχολείων περιλαμβάνεται αναφορά. Και αυτό που οι κανονισμοί προβλέπουν και πάλι είναι μια απλή ή ολιγόλεπτη αναφορά”.
 
“Δεν θα έπρεπε αυτό το γεγονός, το ατυχέστατο γεγονός, να οδηγήσει στη διακοπή του διαλόγου. Θεωρώ από τη μια ατυχέστατη τη θέση της Βουλής, αλλά από την άλλη και παντελώς αδικαιολόγητη τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν γνωρίζω αν είναι δική του η βούληση ή επεβλήθη εκ των έξω εξαιτίας του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ή των εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας” τόνισε ο Πρόεδρος. Εξέφρασε την ευχή όπως “κάθε μέρα να κάνουμε βήματα προόδου, κάθε μέρα να γίνεται μικρότερο το χάσμα και κάθε μέρα να γίνεται πιο δίκαιος ο κόσμος μας, είτε μεταξύ ανδρών και γυναικών είτε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου