Τριμερής: Στόχος η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή

Το μήνυμα ότι η Τριμερής Συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, σε μια περίοδο αστάθειας και έντασης και δεν στρέφεται εναντίον κανενός, έστειλαν οι Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της μεταξύ τους συνάντησης, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου που βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη στην Αθήνα.  Επισήμαναν ότι η μεταξύ τους συνεργασία έχει δυνατότητα διεύρυνσης και σε άλλα κράτη, ενώ ο κ. Σίσι σημείωσε τις δυνατότητες συνεργασίας και στον τομέα των επενδύσεων.
 
Στο επίκεντρο της Τριμερούς βρίσκονται θέματα ενέργειας αλλά και ασφάλειας στη γύρω περιοχή.  Στόχος είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σημερινή τριμερή και τη Διακήρυξη της Αθήνας που θα εκδοθεί, αναμένεται να προκύψει συμφωνία για τη γαλάζια οικονομία , σε θέματα προστασίας των θαλασσών.
 
Επί τάπητος βρίσκεται επίσης το μεταναστευτικό σε συνάρτηση με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και ζητήματα διεύρυνσης της συνεργασίας των τριών χωρών με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
 
Αναστασιάδης: "Κοινό όραμα για ειρήνη στην περιοχή"
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αναδεικνύεται κοινό όραμα στην περιοχή για ειρήνη και σταθερότητα, προσθέτοντας πως η συνεργασία των τριών χωρών στοχεύει στην ειρήνη και στη σταθερότητα και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Ελλάδα και Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος, ως μέλη της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και η Αίγυπτος από πλευράς της ως μια χώρα ηγέτιδα στον αραβικό κόσμο μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση αυτών των ζητημάτων εντός του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη.
 
Τσίπρας: "Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός"
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι τρείς χώρες μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στη σχέση τους και να δώσουν μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και  ειρήνης στην περιοχή. Αυτά που σήμερα θα αποφασίσουμε και θα συνυπογράψουμε,  τόνισε, θα είναι σημαντικά βήματα προς τα μπρος.

Σίσι: Αξιοποίηση της συνεργασίας και σε επενδύσεις
 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι η τριμερής αντανακλά τις βαθιές ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου -Ελλάδας -Κύπρου και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών και των λαών τους. Τόνισε ότι υπάρχει  δυνατότητα συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούν να αξιοποιήσουν. Έκανε επίσης λόγο για πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της  συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων. «Η κατανόηση που δένει Αίγυπτο Κύπρο Ελλάδα ανοίγει τον ορίζοντα και για άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία», κατέληξε ο κ. Σίσι.
  
"Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή"
 
Νωρίτερα, Τσίπρας και Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης έκανα λόγο για μια σημαντικής στρατηγικής σημασίας συνεργασία,  η οποία αναδεικνύει τη χώρα μας και την Ελλάδα σε παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.
 
Με αυτές τις συνεργασίες, τόνισε ο αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται σε παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας σε μια ταραγμένη περιοχή.
Αυτό, τόνισε προς τον Νίκο Αναστασιάδη,  θα συμβάλει στην προσπάθεια της Κύπρου για βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού που θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για το διάλογο που έχουν σε διάφορα θέματα. Πρόσθεσε πως είναι  σημαντική η συμβολή της Ελλάδας σε διάφορα θέματα όπως και στο κυπριακό. Αναφερόμενος δε στο θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ένα αναχρονιστικό θεσμό.  
Τώρα, σημείωσε, «επικεντρωνόμαστε στην ουσία, στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα μεγάλα εθνικά θέματα, με βάση κοινές αρχές και υπάρχει πλήρης ταύτιση θέσεων».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι με τη διακήρυξη των Αθηνών που θα υιοθετηθεί σήμερα, εμβαθύνεται περισσότερο η σχέση με γείτονες χώρες και έκανε λόγο για δυνατότητα διεύρυνσης μετά την επίσκεψη του στην Ιορδανία. 
 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα