ΠτΔ στην ΕΡΤ: Υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση ως τον Μάρτιο

Υπάρχει πράγματι πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υπάρχουν όμως ακόμα εμπόδια, σοβαρές διαστάσεις και αρκετός δρόμος να καλυφθεί. Είναι υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμηση κάποιων ότι θα υπάρξει λύση ως το Μάρτιο, άρα και αναβολή των βουλευτικών εκλογών. Δεν υπάρχει προσυμφωνία με κανέναν για χρονοδιαγράμματα. Με ενδιαφέρει πώς θα επιτύχω την αποδοχή του 76% που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά μετεξέλιξής της. Σαράντα ένα χρόνια μετά η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι απόλυτα δίκαιη. Κάπου θα πάρεις, κάπου θα δώσεις.
 
Αυτά είναι μερικά από τα κύρια σημεία της εκτενούς αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, σε συνέντευξη εφ´ όλης της ύλης που έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδος.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για την Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα.
 
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς έχει σημειωθεί σαφής πρόοδος. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι λεπτομέρειες και τα εμπόδια» παραμένουν.
 
Ειδικότερα, όπως είπε, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πάνω σε «μια νέα βάση αντίληψης» από το Μάιο μετά την εκλογή Ακιντζί και «υπάρχει και έχει παρατηρηθεί πρόοδος, όμως στην ίδια ώρα θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα και σοβαρές διαστάσεις σε εξίσου σοβαρά θέματα».
 
Σε ερώτηση, αν μπορούν να ανασταλούν οι εκλογές του προσεχούς Μαϊου γιατί το Μάρτιο μπορεί να φτάσουμε σε λύση απάντησε: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ιδιαίτερα η Τουρκία να συμβάλει, πέραν της ρητορικής, εμπράκτως σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αφορούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε λύσεις αλλά προς θεού υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες, υπάρχουν εμπόδια που αφορούν τις εδαφικές προσαρμογές, το περιουσιακό, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Υπάρχει δρόμος να καλυφτεί και τα περί Μαρτίου είναι υπερβολικά αισιόδοξα».
 
Ρωτήθηκε επίσης αν οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε σημείο κάποιας προσυμφωνίας με τον κ. Ακιντζί, και απάντησε: «Δεν υπάρχει προσυμφωνία όσον αφορά χρονοδιαγράμματα ούτε με τον Ακιντζί, ούτε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, είτε λέγονται ΗΠΑ, είτε Γερμανία, είτε Αγγλία, είτε Γαλλία…».
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο Ανάν. «Θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί να επανέλθει το σχέδιο Ανάν, το οποίο απερρίφθη. Εγώ υποστήριξα το σχέδιο Ανάν. Δεν ξέρω αν το πλήρωσα, αλλά αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το πολιτικό κόστος και αυτό πρέπει να διακρίνει κάθε ηγέτη. Αναγνώρισα το αποτέλεσμα, πήγα κόντρα στο ρεύμα, αλλά αυτό που με νοιάζει σήμερα είναι το πώς επιτυγχάνω την αποδοχή του 76% που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, που ουδέποτε έπαψα να θεωρώ εύλογες ακόμα και αν διαφωνούσα».
 
Ετέθη ακολούθως ερώτημα για τις επικρίσεις που δέχεται από άλλα κόμματα στην Κύπρο ότι "πάτε να διαλύσετε την Κυπριακή Δημοκρατία". Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι διαπραγματεύεται με βάση τη συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς του 1977 και στο πλαίσιο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι πρόεδροι. Δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε, αλλά μετεξέλιξής της από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Και έφερε ως παράδειγμα προς επίρρωση του ισχυρισμού του ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα αίτηση επανένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ.
 
Όσον αφορά την πορεία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι: "Κάπου θα πάρεις, κάπου θα δώσεις, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. 41 χρόνια μετά δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος απόλυτα δικαιωμένος και κάποιος απόλυτα χαμένος. Αν θέλουμε να επιτύχουμε λύση, θα πρέπει να έχουμε ένα κατά νου, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο πλευρών.41 χρόνια μετά δεν μπορεί να είναι απόλυτα δίκαιη. Θέλω να είναι ωμός. Λέω τα πράγματα ως έχουν και δεν μπορεί να αφήνει κανένα νικητή και κανένα ηττημένο».
 
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στην Αθήνα για τη σημερινή τριμερή σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που έχει στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
 
Της συνόδου θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Φατάχ Αλ Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Αναστασιάδης για την τριμερή

Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου αποτελεί μία συμμαχία γειτονικών χωρών με αφορμή το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και διαμήνυσε ότι στόχος των τριών χωρών είναι να επικρατήσουν συνθήκες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Εξήρε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η μελλοντική εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα καταστήσει εφικτή την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη. Ειδική μνεία έκανε και στα κυπριακά οικόπεδα φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών, όπως της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της βρετανικής BP.
 
Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους αρχηγούς και των δυο κρατών, γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις μεταξύ τους διαφορές.
 
"Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS”
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κύπριος πρόεδρος κατέστησε σαφές πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον του ISIS, στη Συρία.
 
"Άριστες οι σχέσεις μας με τον Τσίπρα"

Αναφερόμενος τέλος στις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι, όπως του ετέθη στη συνέντευξη, υπήρξαν δημοσιεύματα στη Κύπρο που έκαναν λόγο για "γκρίζες σχέσεις" και ότι ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε με τις αναφορές Τσίπρα στην Άγκυρα για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι διακινούν "αυτές τις ανακρίβειες", δεδομένου μάλιστα ότι, όπως ανέφερε, με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συναντηθεί στη Μάλτα πριν από τη μετάβαση του στην Τουρκία, και είχε προσυμφωνηθεί απολύτως κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία και ακολουθήθηκε.
 
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, όπως και με τον Αντώνη Σαμαρά οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που οι δύο τους βρίσκονται σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ήταν και παραμένουν άριστες.
 
 

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»