Αμφιβολίες Ακιντζί για την αξιοπιστία του εγγράφου της Χαβαντίς

  Φαίνεται πως πρόκειται για έγγραφο εργασίας που υποβλήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο δεν βρήκε την ευκαιρία να το εξετάσει λεπτομερειακώς, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία ανταλλάσσονται αρκετά έγγραφα και πως θα πρέπει να εξετάσει και αν το έγγραφο που δημοσιεύθηκε είναι το πραγματικό ή όχι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δέχθηκε το πρωί από ομάδα Μολδαβών επιχειρηματιών, κλήθηκε να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς και εξήγησε ότι τα έγγραφα που έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις μαζί με τα πρακτικά τα στέλνουν στη “βουλή”, ωστόσο δεν μπορούν να τα ανακοινώσουν λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν ή που ίσως δημοσιευθούν είναι “εξ ολοκλήρου έγγραφα εργασίας. Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα φαίνεται πως είναι ένα έγγραφο που έδωσαν οι Ε/κ (στις διαπραγματεύσεις)”.

Ο κόσμος, συνέχισε, δεν πρέπει να μπερδεύεται και να ακούει μόνο εμάς, που είμαστε αυτοί που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει άλλο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης της περιουσίας, ο κ. Ακιντζί σχολίασε ότι “άλλο είναι ο πρώτος αιτητής και άλλο ποιος έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω. Όσον αφορά τον πρώτο δικαιούχο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και θα είναι στο πλαίσιο των κριτηρίων που συζητούνται. Γι' αυτό, δεν τίθεται θέμα σίγουρα ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο”.

Χαρακτήρισε φυσικό για τους ιδιοκτήτες πριν το 1974 – όπως είπε – να υποβάλλουν αίτηση (στην Επιτροπή Αποζημιώσεων που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση) και να καθορίσουν το αίτημά τους, εκτιμώντας – όπως συμπλήρωσε – ότι μια μεγάλη μερίδα θα θέλει αποζημίωση. Ωστόσο, συνέχισε, ακόμη και εάν εκείνος ο ιδιοκτήτης (πριν το 1974) πει ότι θέλει πίσω την περιουσία του, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα η περιουσία θα δοθεί πίσω. “Αυτή η ιστορία θα λυθεί τελεσίδικα με τα κριτήρια”.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι στην ομοσπονδιακή δομή που θα δημιουργηθεί, πρέπει η πλειοψηφία των περιουσιών στην τ/κ πλευρά να ανήκει στους Τ/κ, όπως προνοεί η διζωνικότητα και οι παράμετροι των ΗΕ από τη δεκαετία του `90, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημείωσε τέλος ότι με την ε/κ πλευρά έχουν συμφωνήσει σε 22 κατηγορίες όσον αφορά το περιουσιακό, ωστόσο στο θέμα των κριτηρίων οι εργασίες συνεχίζονται και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»