Πρόεδρος: Χρονιά λήψης καθοριστικών αποφάσεων για ενεργειακά το 2016

Χρονιά αποφάσεων που θα καθορίσουν την εν γένει πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών μας αποθεμάτων, θα είναι το 2016, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
«Είναι η χρονιά που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους τρόπους αξιοποίησης των αποθεμάτων στο τεμάχιο 12 και θα ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί μας τόσο με το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζοντας το ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από τεμάχιο 11 που έχει αδειοδοτηθεί στην γαλλική ΤΟΤΑΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων στη δική μας ΑΟΖ «φαίνεται να είναι εύλογα ενθαρρυντικές».

Σύντομα σαφέστερη εικόνα στο Κυπριακό
 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εν εξελίξει προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «έχουμε βάλει στο τραπέζι όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ πως θα έχουμε τη δυνατότητα, σύντομα, να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων».

Χωρίς να κάνει αναφορά στο βαθμό των συγκλίσεων με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος τόνισε πως παρά τις δυσκολίες, «θεωρώ πως υπάρχει αυτή την περίοδο μια καλή ευκαιρία για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Υπογράμμισε σε αυτό το σημείο τη σημασία οι δύο ηγέτες να έχουν τη βοήθεια χωρών που επηρεάζουν αυτές τις αποφάσεις.

«Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος, θέλω να ελπίζω πως πέραν της ρητορικής θα υπάρχει η έμπρακτη στήριξη, ενθάρρυνση και υποβοήθηση από πλευράς Τουρκίας έτσι ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο σε μια λύση που θα επιτρέπει επιτέλους την ελπίδα, την προοπτική, τη δημιουργία
ενός σύγχρονου κράτους απόλυτα συμβατού όσον αφορά το κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λειτουργικότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι δύο παράμετροι, δηλαδή της επίλυσης του Κυπριακού και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Κύπρου «ανοίγουν ορίζοντες που δεν έχουμε ποτέ ξανά ονειρευτεί για τον τόπο μας».

Συγκλίνουμε συμφέροντα με τις γειτονικές χώρες
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην αυριανή τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου στην Κύπρο.

«Στις συναντήσεις αυτές θέτουμε τις βάσεις για το πλαίσιο συνεργασίας και ορίζουμε τις παραμέτρους, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι τεχνοκράτες που υλοποιούν τις αποφάσεις», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο δόγμα της Λευκωσίας για προώθηση συνεργειών με τις χώρες της περιοχής μας, με τρόπο που ουσιαστικά τείνει να οδηγήσει σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα αποκλινόντων μέχρι σήμερα παραγόντων. Τόνισε όμως ότι η συνεργασία αυτή βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το κοινό όφελος, αλλά και τις συνεργασίες που δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός άξονα που θα στρέφεται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών.

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό», πρόσθεσε, «υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες της περιοχής, παρέχοντας έτσι προστιθέμενη αξία στις πρωτοβουλίες μας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ιορδανία, σημειώνοντας ότι αναμένεται να ανακοινωθεί, σε πρώτη φάση, επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας της χώρας στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε ακόμη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον τομέα της ενέργειας, που, όπως είπε, αποκτά κρίσιμη σημασία για τη χώρα μας, ιδίως αν αντιμετωπιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας που διαμορφώνει η ΕΕ στο οποίο λαμβάνονται υπόψη τα κυπριακά αποθέματα.

«Πρόκειται για εξελίξεις που επισημαίνω με ικανοποίηση, καθώς επιβεβαιώνουν πως οι προσπάθειές μας όχι μόνο έχουν απήχηση, αλλά αρχίζουν να αποδίδουν και χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε.

Γυρίζουμε σελίδα στην οικονομία
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πορεία της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γυρίζουμε σελίδα».

«Αποφύγαμε τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και ανιχνεύουμε πλέον σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε υγιείς οικονομικές συνθήκες», είπε, για να προσθέσει πως «δημιουργούμε πια τις προϋποθέσεις ασφαλούς και αειφόρου επιστροφής σε ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στην πλειοψηφία των τομέων οικονομικής δραστηριότητας υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης.

«Ιδιαίτερα όμως η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου, εντός της ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων, συνιστά ένα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας με τεράστια δυναμική», κατέληξε.

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ