Στη «μαύρη λίστα» των Αζέρων εδώ και χρόνια η Ελένη Θεοχάρους

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους βρέθηκε στο στόχαστρο των Αζέρων.  Η Κύπρια Ευρωβουλευτής εδώ και χρόνια έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο όσον αφορά τα ταξίδια σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελένη Θεοχάρους ταξίδεψε και το 2013 μέχρι τις αυτόνομες περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μαζί με άλλους συναδέλφους της από την Ευρωβουλή μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης καθώς και ο Αυστριακός Ewald Stadler.

Τότε τα αζέρικα ΜΜΕ σημείωναν πως το ΥΠΕΞ της χώρας ζήτησε εξηγήσεις για την επίσκεψη από το  Ευρωκοινοβούλιο με τον τότε πρόεδρο του Μάρτιν Σούλτς να απαντά πως οι Ευρωβουλευτές ταξίδεψαν ως άτομα και δεν τον εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση.

Μάλιστα ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τότε είχε τονίσει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η περιοχή που επισκέφθηκε η Ελένη Θεοχάρους βρίσκεται στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και επισήμως ανήκει στην χώρα όμως ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές. Αποτελεί ουσιαστικά θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης.

Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας.

Η απάντηση της Αλληλεγγύης

«Για άλλη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τις φιλοτουρκικές του θέσεις και τη φιλοτουρκική του πολιτική. Η Ελένη Θεοχάρους θεωρεί παράσημο για την ίδια το γεγονός ότι το κράτος του Αζερμπαϊτζάν ενοχλείται ακόμα και από την παρουσία της στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Αυτό ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη της Ελένης Θεοχάρους στο Αρτσάχ ως Διεθνής Παρατηρητής στο Δημοψήφισμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αποτελεί συνέχεια της δράσης και των αγώνων της για την απελευθέρωση του λαού του Καραμπάχ.

Αγώνων, οι οποίοι άρχισαν από την επανάσταση του λαού του Καραμπάχ, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990».

«Η ίδια βρίσκεται στη λεγόμενη μαύρη λίστα του κράτους του Αζερμπαϊτζάν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι όποιες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δεν εμπόδισαν την δράση της υπέρ του λαού του Καραμπάχ, και ούτε θα την εμποδίσουν στο μέλλον» τόνισε καταληκτικά ο κύριος Σελινόπουλος.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά