Το… μουλάρωμα του Ακιντζί και η επόμενη μέρα των συνομιλιών για το Κυπριακό

Νέα δεδομένα στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό δημιουργεί η απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να μην παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση που θα είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
 
Καλά ενημερωμένες πηγές, μολονότι παραδέχονται πως οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν ένα εξαιρετικά μεγάλο πισωγύρισμα στην όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμούν πως η απόφαση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί δεν σηματοδοτεί το οριστικό τέλος των συνομιλιών και πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί ο τρόπος ώστε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μουλάρωσε ο Ακιντζί-Δεν πάει στην αυριανή συνάντηση με Αναστασιάδη 
 
Όπως οι ίδιες πηγές εκτιμούν, δεν αποκλείεται ο Μουσταφά Ακιντζί να αναμένει την έκβαση της τύχης της πρότασης Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για κατάργηση του δικαιώματος της Βουλής να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με σχολικούς εορτασμούς, πιθανή έγκριση της οποίας θα καθιστά ουσιαστικά άνευ ουσίας τη ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
 
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε την πρόταση Νόμου όχι με την μορφή κατ’ επείγοντος, και σύμφωνα με πληροφορίες η Πινδάρου δεν προτίθεται να επιχειρήσει επίσπευση της συζήτησης και πιθανής ψήφισής της από τη Βουλή, μιας και κάτι τέτοιο θα επιβεβαίωνε όλους όσοι υποστηρίζουν πως μοναδική πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι ή ήταν η ικανοποίηση του αιτήματος Ακιντζί για… διορθωτική κίνηση.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελίζαμπεθ Σπέχαρ: Θα μιλήσω με Έιντε, επί του παρόντος δεν έχω κάτι να πω

Την ίδια ώρα, με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κυβέρνηση-διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη-δίνει τη δική της ανάλυση σε ό,τι αφορά τη στάση του Τ/κ ηγέτη.
 
Μια ανάγνωση της στάσης του Τ/κ ηγέτη, η οποία αν ισχύει και όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση επάνοδο του Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες, μιας και η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ιδιαιτέρως αδιάλλακτη και αμετακίνητη από συγκεκριμένες απαράδεκτες θέσεις της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης: Κάνουν πίσω λόγω ασφάλειας και εγγυήσεων οι Τούρκοι 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η στάση του Ακιντζί ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά, αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα, η οποία την θεωρεί ως ανεδαφική.
 
Για να προσθέσει περαιτέρω ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πως ενώ φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχιστεί ο διάλογος και να παρευρεθούν σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας.
 
Πέραν των πιο πάνω, η Κυβέρνηση εκτιμά πως η στάση της τουρκικής πλευράς σαφώς και συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος του προσεχούς Απριλίου.
 
Όλα τα πιο πάνω δεδομένα δημιουργούν πλέον ένα σαφώς αβέβαιο τοπίο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με πιθανότερο σενάριο-όπως όλα δείχνουν- στην επόμενη μέρα της διακοπής των συνομιλιών προτεραιότητα των δύο πλευρών να είναι ποια από τις δύο θα φορτωθεί τη λιγότερη για την εξέλιξη αυτή ευθύνη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπαιξαν… ξύλο Πρόδρομος Προδρόμου και Γιώργος Γεωργίου
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης