Μουλάρωσε ο Ακιντζί-Δεν πάει στην αυριανή συνάντηση με Αναστασιάδη

Δεν θα προσέλθει τελικά στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.  
Για την απόφαση αυτή του Τουρκοκύπριου ηγέτη ενημερώθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά από την την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία είχε το πρωί συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
 
 
Χθες, η τουρκική πλευρά συντήρησε θολό το σκηνικό γύρω από τις προθέσεις της αναφορικά με την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, με τον Μουσταφά Ακιντζί να μην ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά ούτε και στο πλαίσιο της συνάντησή του, αργά το απόγευμα, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει με τον χρόνο ο Ακιντζί, στα όρια της η υπομονή Αναστασιάδη
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λύση μόνο με πολιτική ισότητα «ιδρυτικών κρατών», λέει ο Ακιντζί
 
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υποδείκνυαν πως το μέγα θέμα/ερώτημα, είναι για ποιο λόγο το… τραβά ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την απόλυτη πεποίθηση πως «δεν είναι η Ένωση το θέμα».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης: Κάνουν πίσω λόγω ασφάλειας και εγγυήσεων οι Τούρκοι
 
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά προανήγγηλε την ακύρωση της αυριανής συνάντησης, λέγοντας πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια νέα ημερομηνία για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, είπε πως ο απεσταλμένος Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντήθηκε με τα μέρη την περασμένη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με σκοπό να βρει τρόπο να τους φέρει πίσω μαζί στις συνομιλίες. «Δεν έχω αυτή τη στιγμή να ανακοινώσω κάποια νέα ημερομηνία για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών», σημείωσε.
 
 «Είναι κακό να βαλτώνει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε εξάλλου χθες βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας πως  πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Γι’ αυτό, όπως είπε, συμφώνησε και για μια δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύει ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική ενίσχυση του προεδρικού αξιώματος στην Τουρκία, θα είναι δύσκολο για την Άγκυρα να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς σχολίασε ο Κοτζιάς την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Σκάι, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η θέση και η στάση του στο επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ήταν ορθές, και κακώς εμφανίστηκε σε μερίδα του Τύπου σε Ελλάδα και Κύπρο ότι είχε διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ήταν κοινή πολιτική, συνέχισε, και κρίνει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι το θέμα μπήκε στο τραπέζι και η Τουρκία δέχτηκε να συζητηθεί.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα