Παίζει με τον χρόνο ο Ακιντζί, στα όρια της η υπομονή Αναστασιάδη

Αύριο αναμένεται να γνωρίζει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών την προσεχή Πέμπτη, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα μετά από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που διήρκεσε μία ώρα, η κ. Σπέχαρ είπε ότι είχε διαβουλεύσεις με τον κ. Ακιντζί, “Είναι πολύ βοηθητικό για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αυτό ήταν.
 
Αύριο θα δω τον κ. Αναστασιάδη”. Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, η κ. Σπέχαρ είπε “θα δω τον κ. Αναστασιάδη αύριο αλλά θα δω το θέμα αυτό μόλις έχω μιλήσει και με τους δύο ηγέτες”. Η συνάντηση Σπέχαρ – Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί αύριο.
 
Αναστασιάδης: “Απόν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει”
 
Η υπομονή έχει όρια και αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως "απόν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει".
 
Ερωτηθείς, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτισμού και του ΔΗΣΥ, στο ΘΟΚ, για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του κ. Ακιντζί, οι οποίοι τον κάλεσαν "να διορθώσει το λάθος της Βουλής", και επέμειναν στις εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Eύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά".
 
"Η υπομονή έχει όρια και οφείλει να κατανοήσει ένα: εγώ την Πέμπτη θα είμαι εκεί. Εάν εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις. Στην κυπριακή παροιμία, και ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη και στην τουρκοκυπριακή γλώσσα, ‘απόν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει’", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Σημείωσε πως "για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος και εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους».  
 
Στην ομιλία του στην εκδήλωση απονομής τιμής του Ινστιτούτου Πολιτισμού προς τον Δημήτρη Πιερίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε  ότι ο ίδιος εμμένει στην αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον διάλογο και ότι την Πέμπτη θα είναι παρών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. 
 
Ο ΠτΔ είπε ακόμη ότι το να επιδιώκει κάποιος να διακόψει το διάλογο με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα με προσωπικές επιθέσεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο χρωστούμε σε αυτό τον τόπο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι «δεν είναι μέσα από την προσπάθεια ευτελισμού του συμπατριώτη σου που επιτυγχάνεις επίλυση, αλλά μέσα από τον αλληλοσεβασμό». 
 
Συναντήσεις Τσαβούσογλου με Σιμπέρ και Οζγκιουργκιούν
 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα και την κοινή συνέντευξη τύπου, συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της "Βουλής" Σιμπέλ Σιμπέρ και τον "πρωθυπουργό" των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου κατά τις συναντήσεις του αυτές ανέφερε ότι και η Τουρκία έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην εν λόγω απόφαση των Ελληνοκυπρίων για το ενωτικό δημοψήφισμα.
 
Η κ. Σιμπέρ αναφέρθηκε στη διακήρυξη της “βουλής” για το συγκεκριμένο ζήτημα που υπέγραψαν όλα τα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση είναι ισχυρή και υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Βουλής είχε το νόημα “να στριμωχτούν οι Τουρκοκύπριοι σε γκέτο”.
 
Αν δεν υπήρχε η Ένωση, δεν θα γινόταν η 20ή Ιουλίου, δήλωσε η κ. Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και φάνηκε και πάλι πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Είμαστε ένας “λαός” που ζήσαμε μεγάλες πίκρες λόγω της Ένωσης και πολλοί άνθρωποι έχασαν γι` αυτό το λόγο τη ζωή τους, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Οζγκιουργκιούν. Η απόφαση της Βουλής, είπε, απογοήτευσε και ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η Ένωση προκάλεσε προβλήματα και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
 
Ο κ. Οζγκιουργκιούν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα άρει αυτή την απόφαση και θα φτάσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα επιτρέψει να ζήσουμε εκείνες τις πικρές ημέρες ξανά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είπε, Τουρκία και τ/κ “λαός” είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα βήματα που θα χρειαστεί.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ