Επιστολή Σιμπέρ στον ΓΓ του ΟΗΕ για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε η «πρόεδρος της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, καταγγέλλοντας την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και ζητώντας από τον ΓΓ των ΗΕ να προβεί άμεσα σε ενέργειες με στόχο «η ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποστασιοποιηθεί από το ιστορικό αυτό λάθος», κατά την έκφρασή της.

Στην επιστολή της η κ. Σιμπέρ ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Βουλής είναι αντίθετη με τη διαπραγματευτική διαδικασία και την κοινή διακήρυξη της 11ης  Φεβρουαρίου 2014, ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς περί «ελληνοποίησης» του νησιού.

Αναφέρει ακόμα ότι εξεπλάγηκε από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που προσπάθησε – κατά τον ισχυρισμό της – να μειώσει τη σημασία και τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης.

«Αυτή η συμπεριφορά δικαιολογεί την εμμονή της τ/κ πλευράς σε θέματα πολιτικής ισότητας, αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζητήματα που αφορούν το πρωτογενές δίκαιο και τη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας,» όπως αναφέρει.

Επαναλαμβάνει τη θέση της τ/κ πλευράς που αμφιβάλλει για «την καλή θέληση και την ειλικρίνεια της ε/κ πλευράς να εξεύρει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ» και έχει ενισχύσει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Ε/κ. Κάνει λόγο επίσης για «πρόσφατη αδιαλλαξία της ε/κ ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατά τον ισχυρισμό της.

Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει συναίνεση ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στους Τ/κ στα κατεχόμενα επί του θέματος.

Η κ. Σιμπέρ επισυνάπτει στην επιστολή της προς τον ΓΓ  του ΟΗΕ κοινή διακήρυξη της «βουλής» που καταδικάζει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τέλος καλεί τον κ. Γκουτέρες να αναλάβει «άμεση δράση ώστε να διασφαλίσει ότι η ε/κ ηγεσία θα αποστασιοποιηθεί από αυτό το ιστορικό λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα,» όπως ισχυρίζεται.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ