Νικόλας-Λιλλήκας για την πρωτοκαθεδρία στον ενδιάμεσο και την Προεδρία

«Ένας τρόπος υπάρχει να αλλάξει η αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται σήμερα στο κυπριακό: Να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση. Ο ενδιάμεσος χώρος έχει ένα ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει. Οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού…».
 
«…Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τον Κυπριακό Ελληνισμό. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση του Κέντρου που θα δώσει μια νέα προοπτική στο λαό μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τρίγωνο Αναστασιάδη-Νικόλα-Λιλλήκα στο κάδρο των Προεδρικών
 
Με τις πιο πάνω αναφορές του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησε κατά πολλούς άτυπα τον προεκλογικό του αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2018.
 
Αποτέλεσαν ουσιαστικά οι τοποθετήσεις του αυτές, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το πρώτο βήμα στην προετοιμασία του εδάφους για εξαγγελία της αναμενόμενης απ’ όλους υποψηφιότητάς του, γύρω από την οποία το ΔΗΚΟ ευελπιστεί να συσπειρώσει τα κόμματα-αν όχι τις ηγεσίες τους ψηφοφόρους-, του ενδιάμεσου χώρου.
 
Επισήμως στο ΔΗΚΟ, αρνούνται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσουν και ν’ αποδεχθούν ως δεδομένη την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις που θα λάβουν τα συλλογικά όργανα την κατάλληλη στιγμή.
 
Αποφάσεις πάντως, που φαίνεται να μην βρίσκονται χρονικά πολύ μακριά, καθότι η συζήτηση στο ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές αναμένεται να ανοίξει και επίσημα περί τα τέλη Μάρτιου-αρχές Απριλίου, μετά δηλαδή τη Γενεύη 2 για το Κυπριακό οπόταν και θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη και πιο σφαιρική εικόνα ως προς του πού οδεύει η διαπραγματευτική διαδικασία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Καταλληλότερος για την Προεδρία ο Αναστασιάδης

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό κανονικές συνθήκες, τον προσεχή Δεκέμβριο θα είχαν στο ΔΗΚΟ Εκλογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ελάχιστους μήνες πριν από τις Προεδρικές και με τον πρόεδρο του κόμματος υποψήφιο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα(σ.σ. και συνάμα απόλυτο κυρίαρχο του εσωκομματικού παιχνιδιού προ πολλού), η αναβολή του θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη.
 
Και μολονότι στο ΔΗΚΟ η συρραφή του κοστουμιού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Νικόλα Παπαδόπουλο δείχνει να ολοκληρώνεται λίαν συντόμως, η προσδοκία όπως ο πρόεδρος του κόμματος καταστεί ο υποψήφιος της ολότητας του ενδιάμεσου χώρου δεν μοιάζει να είναι υπόθεση τόσο απλή, όσο ενδεχομένως να φαίνεται.
 
Μια προεδρική υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, θα βρει όπως όλα δείχνουν ένθερμο υποστηρικτή και σύμμαχο την ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος μολονότι το προσεχή Μάη θα πρέπει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσω του Εκλογικού Συνεδρίου του Κινήματος, δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στην προσπάθειά του να λάβει ανανέωση της εντολής από τα μέλη του κόμματός του για παραμονή του στο ανώτατο σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας της ΕΔΕΚ.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΔΕΚ: Εκλογικό Συνέδριο τον Μάη με κυρίαρχο του παιχνιδιού τον Σιζόπουλο 

Από την άλλη, ουδόλως σίγουρη πρέπει να θεωρείται μια πιθανή συμπόρευση του Κινήματος Αλληλεγγύη με μια πιθανή υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, με το ενδεχόμενο η Ελένη Θεοχάρους να μετουσιώσει τελικά το εκφρασθέν ενδιαφέρον της για τις προεδρικές εκλογές σε υποβολή υποψηφιότητας να μην έχει εκλείψει.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΔΗΚΟ, έχουν να λένε για το στήσιμο το οποίο, όπως θεωρούν, έτυχαν από την κ. Θεοχάρους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οπόταν και ενώ βρέθηκαν στο παρά πέντε μιας εκλογικής συνεργασίας, το φλερτ που αναπτύχθηκε όχι μόνο δεν κατέληξε σε αρραβώνα, αλλά αντιθέτως σε ψύχρανση της σχέσης. Η εκτίμηση που εκφράζεται πάντως, είναι πως αν η Ελένη Θεοχάρους αποφασίσει τελικά να μην διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί παρά τω πλευρό του Νικόλα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν κάλπες για ανάδειξη ηγεσίας στην «Αλληλεγγύη» 

Το σκηνικό στον ενδιάμεσο χώρο(σ.σ. τον οποίο επιμελώς έχει αποποιηθεί τον τελευταίο καιρό), με φόντο τις προεδρικές εκλογές, έρχεται βεβαίως να συμπληρώσει η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος επίσης προ πολλού φέρεται να ράβει κοστούμι υποψηφίου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.  
 
Ο κ. Λιλλήκας, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του MegaOne «Βέτο», δεν θέλησε να προαναγγείλει την επίσης προδιαγραφόμενη υποψηφιότητά του, την οποία φυσικά και δεν απέκλεισε.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, του οποίου το φλερτ με το ΑΚΕΛ ενόψει προεδρικών εκλογών αποτελεί κοινό μυστικό, παρέπεμψε προς λήψη μιας τέτοιας απόφασης-κατά πόσο θα είναι υποψήφιος ή όχι- στο αποτέλεσμα του διαλόγου που θα πραγματοποιήσει, όπως έκανε και το 2013, με την κοινωνία των πολιτών.
 
Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα εδώ και ενάμιση χρόνο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο Νίκος Αναστασιάδης, αν είναι ξανά υποψήφιος, δεν πρόκειται να κερδίσει τις επερχόμενες Προεδρικές.
 
Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η Συμμαχία Πολιτών δεν επέδωσε προτάσεις για αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό. Αυτό έπραξε το ΔΗΚΟ, με την Συμμαχία να αναρτά στο twitter με νόημα, και ενώ η συνεδρία του Εθνικού βρισκόταν σε εξέλιξη και προφανώς το ΔΗΚΟ κατέθετε την πρότασή του...
 
«Η Συμμαχία κατέθεσε 60σέλιδη στρατηγική από το 2015. Κάποιοι σήμερα. Άλλο υπεύθυνη πολιτική και άλλο επικοινωνιακή πολιτική».      
  
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ