Προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο

Στην προετοιμασία του δεύτερου… επεισοδίου της Διάσκεψης για την Κύπρο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες όχι πριν από τις έξι του μήνα, επικεντρώνεται η κινητικότητα γύρω από την διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.
 
Στόχος δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και κατά το δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση θέσεων των δύο πλευρών, ελληνικής και τουρκικής, στο φλέγον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθηνά με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερεύνησαν ιδέες για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για την Κύπρο
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μεταβαίνει απόψε στην Άγκυρα, όπου αύριο και την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ενδεχομένως να έχει επαφές και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις προσδοκίες από τη δεύτερη-σε πολιτικό επίπεδο- διάσκεψη για την Κύπρο, αυτές φαίνεται να περιορίζονται απλώς στη συντήρηση της όποιας προοπτικής υπάρχει, με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να επισημαίνει την περασμένη Παρασκευή από την Αθηνά πως  δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει μια ενδιάμεση, που θα συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο.
 
Χαμηλούς τόνους την ίδια ώρα κρατά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποδεικνύοντας σε χθεσινές του δηλώσεις ότι  καταβάλλει προσπάθεια για να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα απ’ οποιαδήποτε πλευρά, ώστε να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις. «Δεν αποτελεί μια Σύνοδος σε επίπεδο Υπουργών την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία καθορίστηκε τελικά για την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠτΔ: Υπάρχει τάση δημιουργίας νέων δεδομένων στις διαπραγματεύσεις
 
Επισημαίνεται πως ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, προγραμματίζεται και επίκειται κάθοδος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο νησί, για περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών.
 
Αύριο εξάλλου, συναντώνται οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβαν την περασμένη Τετάρτη να συναντιόνται μια φορά την εβδομάδα τον Φεβρουάριο. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητούν και τα έξι κεφάλαια, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο
 
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί  συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε σεμινάριο για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, που ουσιαστικά ήταν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και μια συζήτηση ιδεών, σε αυτό το πλαίσιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανταλλάζουν ιδέες για τρόπους χρηματοδότησης της λύσης στο Λονδίνο
 
Στο σεμινάριο, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βρετανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ.
 
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις που υπέβαλε το Λονδίνο ως συμπληρωματικές της απευθείας χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα πρωτοβουλίες για επενδύσεις ή κυβερνητικά ομόλογα.
 
Η ιδέα είναι να συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή απόψεων για τις διάφορες εναλλακτικές εισηγήσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις.
 
Υποστηρίζει η Κομισιόν
Εξάλλου, τη σθεναρή υποστήριξη της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ελπίδα ότι αυτές θα οδηγήσουν σε συνολική διευθέτηση προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε απαντητική του επιστολή σε κοινή ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ κάνει λόγο για ισχυρή δέσμευση των ηγετών και εξηγεί ότι η Κομισιόν υποστηρίζει πολιτικά και τεχνικά τις διαπραγματεύσεις.
 
Ευχαριστώντας για την επιστολή τους της 4ης Ιανουαρίου 2017, σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι: «Η Κομισιόν και εγώ προσωπικά υποστηρίζουμε σθεναρά, πολιτικά και τεχνικά, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και χαιρετίζουμε την πρόοδο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτό το πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων κατά τη Διάσκεψη στη Γενεύη».
 
«Είμαι πεπεισμένος στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να φέρουν ένα τέλος στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα και ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μια συνολική διευθέτηση προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων», καταλήγει.
 
 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ