Κάνει παιχνίδι στη Μάλτα για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την παρουσία του στην Μάλτα, όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με το Κυπριακό.

 
Στο επίκεντρο βρίσκεται ασφαλώς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενόψει και της προδιαγραφόμενης συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο τον επόμενο μήνα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ανταλλάζει απόψεις και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επερχόμενη νέα σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο, ενώ μίλησε μαζί του για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στη Διάσκεψη, με στόχο τη επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σύμφωνα και με το ανακοινωθέν  της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.
 
Επίσης, Αναστασιάδης και Γιούνκερ συζήτησαν και για την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε. για του Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση, αλλά και την επιστολή που του είχε στείλει με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που βρήκε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στο θέμα αυτό.
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί(σ.σ. στόχος η συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο). Έθεσε επίσης στη Γερμανίδα Καγκελάριο το γεγονός των απαράδεκτων αξιώσεων από πλευράς Τουρκίας για τις τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθέριες για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά τη λύση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θέση Άγκυρας πως «η Τουρκία θέλει λύση». Για να πάρει απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ρητορική αυτή της Άγκυρας, πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.

Εξάλλου, σχεδόν δεκαπεντάλεπτο τετ α τετ είχαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα όσον αφορά την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
 

Και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει στην Μάλτα τους Ευρωπαίους ηγέτες, συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει το απόγευμα στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Νίκος Κοτζιάς.  
 
Αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα, αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να υποδεχθεί με «άγριες διαθέσεις» τον κ. Έιντε,  χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι και τι ακριβώς θα του υποδειχθεί.
 
Σημειώνεται πως το βράδυ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε  θα ενημερώσει για το Κυπριακό τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, στο πλαίσιο δείπνου που διοργανώνει η Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα.

 

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού