Με Μέρκελ, Γιούνκερ και Μέι συζήτησε το Κυπριακό ο Αναστασιάδης

Με τη φράση "θα προετοιμαστούμε για τη Ρώμη", εισήλθε στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί η άτυπη Σύνοδος των 28 στη Μάλτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.
 
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε και εξήγησε στην κ. Μέρκελ ποιες οι προχθεσινές αποφάσεις που πήραν με τον Τ/κ ηγέτ Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και για το γεγονός των απαράδεκτων αξιώσεων από πλευράς Τουρκίας για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθέριες για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά τη λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την Καγκελάριο για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων υπό το φως της διάσκεψης που θα συγκληθεί αρχές Μαρτίου και το ρόλο Ε.Ε. Από την πλευρά της η κ. Μερκελ τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογαν και τον Πρωθυπουργό Γιλντιριμ για το Κυπριακό. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και τον Πρόεδρο Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επερχόμενη νέα σύνοδο της διάσκεψης για την Κύπρο, ενώ μίλησε μαζί του και για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην διάσκεψη, με στόχο τη επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σύμφωνα και με το ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συζήτησαν και για την παράλογη απαίτηση της τουρκικής πλευράς για τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ για του Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση, αλλά και την επιστολή που του είχε στείλει με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Α.Μαυρογιάννη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που βρήκε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στο θέμα αυτό.
 
Νωρίτερα ο ΠτΔ είχε συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία και του μετέφερε τη θέση της `Αγκυρας πως “η Τουρκία θέλει λύση” του Κυπριακού, ενημερώνοντας τον για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στην Μέι, σημειώσε πως η ρητορική αυτή της `Αγκυρας πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.
 
Η κα Μέι πάντως, επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας πως δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια διευθέτηση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί.
 
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη θέση της Λευκωσίας σε σχέση με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού. Επίσης την ενημέρωσε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, σε ότι αφορά τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στην Κύπρο.
 
Στο μεταξύ, σε ένα 15λεπτο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα η Γερμανίδα Καγκελάριος ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα δε όσον αφορά την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. 
 
Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου  
 
Το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.  
 
"Είχαμε μια πολύ καλή έναρξη στη Μαλτέζικη Προεδρία, δεν υπάρχει αμφιβολία", σημείωσε η Ύπατη εκπρόσωπος Μογκερίνι. "Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να δείξουμε ενότητα και ισχύ, σε μια στιγμή που ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ, εμμένοντας στις αρχές και τις αξίες μας και όντας ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τους εταίρους μας ανά τον κόσμο. Για την ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας, την συνεργασία, την αλληλεγγύη και το μεταναστευτικό είναι το θέμα που δείχνει τη διαφορά, είναι μια προσέγγιση συνεργασίας και σήμερα θα συμφωνήσουμε ένα νέο πακέτο για να σώσουμε ζωές", σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία