Αναστασιάδης σε Μέι: Η Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει λύση

Tη θέση της `Αγκυρας πως “η Τουρκία θέλει λύση” του Κυπριακού μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενημερώνοντας τον για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η ρητορική αυτή της `Αγκυρας πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.
 
Αναστασιάδης και Μέι συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη Μάλτα, πριν την έναρξη της `Ατυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. `Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Μέι επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας πως δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια διευθέτηση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί.
 
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη θέση της Λευκωσίας σε σχέση με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού. Επίσης την ενημέρωσε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, σε ότι αφορά τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στην Κύπρο.
 
Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου
 
Το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.  
Τις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα αρχίσουν στις 11:00 ώρα Κύπρου, θα απασχολήσουν οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, με έμφαση τη μεταναστευτική ροή στην Κεντρική Μεσόγειο και ακολούθως οι Αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη της Μάλτας αναφορικά με την μετανάστευση.  
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί η ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις επί των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο.  
 
Το απόγευμα οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε συνεδρία κατά την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για το Μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης για τα 60χρονα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους