Έιντε:Πιθανό να μην βρισκόμαστε πολύ μακρία από το πάρε-δώσε

Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε τη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σε δηλώσεις του αφότου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Έιντε είπε ότι αύριο θα «δούμε πώς θα εκμεταλλευθούμε τις επόμενες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προετοιμαστούμε για επιστροφή στη διεθνή διάσκεψη».
 
«Η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου», ανέφερε, «ήταν η απαρχή της συζήτησης», σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσαν τόσο δύσκολα θέματα να είχαν ολοκληρωθεί σε μία με δύο μέρες. Η Διάσκεψη, είπε, θα συνεχιστεί όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.
 
Ερωτηθείς συγκεκριμένα, κατά πόσο υπάρχουν δυσκολίες για να προχωρήσουμε σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Έιντε είπε ότι «η συμφωνία είναι να επανέλθουμε όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος, κι’ αυτό θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και με τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη». Πρόσθεσε ότι δεν θα αναφερόταν σε πρόβλημα, αλλά περισσότερο στο ότι χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του τι απαιτείται να γίνει εδώ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια επιτυχή επανασύγκληση.
 
Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις της Κυβέρνησης σε αναφορές του στο θέμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι υπάρχει η δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου και η δήλωση μετά από τη Διάσκεψη, που περιγράφουν το ζήτημα. «Ήμασταν όλοι εκεί και αναφερόμαστε στην ίδια συνάντηση», πρόσθεσε.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα για τις συνομιλίες και σε ερώτηση αν δεν βλέπει εμπόδια, ο κ. Έιντε είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν προσπαθώ να είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, προσπαθώ να περιγράψω το τι συμβαίνει».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τη λύση του Κυπριακού ως κάτι καλό και θέλουν να επιλυθεί, ωστόσο, πρόσθεσε, το πώς θα επιλυθεί είναι κάτι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε.
 
Τέλος, σε ερώτηση εάν βλέπει να γίνεται πάρε-δώσε τώρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, είπε ότι πιθανόν να μη βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο.
 
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης