Τετ-α-τετ με Έιντε και ενδεχομένως παραστάσεις στον Ειδικό Σύμβουλο

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη συνεχής διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο και το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Ντούζαρικ είπε πως «οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη συνεχής διαδικασία. Και είναι σε εξέλιξη».
 
Ο κ. Ντούζαρικ δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία για την επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Εξάλλου, οι διαπραγματευτές της ε/κ και της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί προετοίμασαν χθες τη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για καθορισμό της μεθοδολογίας και του προγράμματος των συνομιλιών, χωρίς να εισέλθουν στην ουσία των θεμάτων.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ερωτηθείσα για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση Μαυρογιάννη-Ναμί, πως οι διαπραγματευτές προετοίμασαν τη συζήτηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, και πως είναι οι ηγέτες που θα καθορίσουν τη μεθοδολογία και το πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι.
 
Ερωτηθείσα αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος σε κάποιο θέμα, η ίδια πηγή επεσήμανε πως δεν συζητήθηκε η ουσία.
 
Μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντησή τους την 1η Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων.
 
Είπε ακόμη πως αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο, εφ` όλης της ύλης, έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων.
Σημειώνεται πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έχει από τις εννέα το πρωί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στη συνέχεια ο κ. Έιντε θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Υπενθυμίζεται πως κληθείς την περασμένη βδομάδα να σχολιάσει τη δήλωση Έιντε πως η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι πενταμερής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε σαφώς ενοχλημένος και υπογράμμισε: «Δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι εδώ ο κ. Έιντε, να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει η λέγει». 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)