«Μουγιασμένη» η Τουρκία, αναζητούν βηματισμό Αναστασιάδης-Ακιντζί

Την ώρα που η Τουρκία δεν διστάζει να προχωρήσει σε δημιουργία κλίματος έντασης στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ενοχλημένη όπως ερμηνεύεται η στάση της αυτή για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που η Άγκυρα κατηγορεί για ανάμειξή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό χαράζονται στην μεθαυριανή συνάντηση που θα έχουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.  
 
Σε προετοιμασία της μεθαυριανής συνάντησης προχωρούν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μπουρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, την ώρα πάντως που ο πήχης των προσδοκιών για συνταρακτικές θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον κατεβαίνει τις τελευταίες βδομάδες, έπειτα από την αυξημένη αισιοδοξία που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες και δη ένεκα της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έλαβε χωρά στη Γενεύη από τις 9 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου(σ.σ. με αποκορύφωμα τη Διάσκεψη για την Κύπρο).
 
Ωστόσο, τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό δείχνουν πλέον να μοιάζουν μετέωρα, καθότι η Τουρκία όχι απλώς δεν δείχνει διατεθειμένη γι’ αποποίηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της στο νησί, αντιθέτως ανοίγει καινούργια μέτωπα προβάλλοντας νέες αξιώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η απαίτησή της για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στο νησί και για τους Τούρκους υπηκόους.    
 
Υπό το πρίσμα των δεδομένων αυτών, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν την Τετάρτη να καθορίσουν συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τις συνομιλίες απ’ εδώ και πέρα, κατά τις οποίες όπως συμφώνησαν στη συνάντησή τους της περασμένης βδομάδας, θα συζητούνται και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Με το μείζον ερώτημα να έγκειται στο ποια φόρμουλα μπορεί να εξευρεθεί για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, είτε σε πολιτικό είτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, χωρίς αυτή να γίνει απλώς για να γίνει, αλλά έχοντας βάσιμες πιθανότητες για ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα.
 
Βεβαίως, το τι μέλλει γενέσθαι με τη Διάσκεψη για την Κύπρο δεν είναι ζήτημα επί του οποίου θα αποφανθούν αποκλειστικά και μόνο οι δύο ηγέτες, αλλά η σύγκλησή της εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη σχετική βούληση των υπολοίπων εμπλεκόμενων μερών και δη των τριών εγγυητριών δυνάμεων.   
 
Δέχθηκε ο Χριστόφιας;
Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο», αναφέρεται σε έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων τότε, και στο οποίο γίνεται αναφορά στις τέσσερις ελευθερίες που θα δοθούν στους Τούρκους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Η εφημερίδα δημοσιεύει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα και υποστηρίζει ότι το έγγραφο είχε γίνει αποδεχτό από την ε/κ πλευρά.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»