Τελευταία έκθεση για την Κύπρο της Προεδρίας Ομπάμα

Την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2016 καλύπτει η πρόσφατη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου για την Κύπρο προς το Κογκρέσο, η τελευταία που ετοιμάζεται επί Προεδρίας Ομπάμα. Στη συνοδευτική επιστολή που υπογράφει η εκτελούσα χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών για νομικές υποθέσεις, Αν Νόρις, αναφέρεται ότι στην περίοδο αυτή εντάθηκαν οι προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική διευθέτηση, με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές να συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση.
 
«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», αναφέρει η κ. Νόρις. Η έκθεση καταγράφει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν επίσημα τρεις φορές τον Αύγουστο και έξι το Σεπτέμβριο και οι συνομιλίες τους εστιάστηκαν κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με αποκατάσταση περιουσίας, οικονομική ολοκλήρωση, εναρμόνιση με την ΕΕ και διακυβέρνηση/νομή εξουσίας.
 
«Οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, σημειώνοντας περαιτέρω συγκλίσεις στους τομείς αυτούς των διαπραγματεύσεων», γράφει η επιστολή Ομπάμα, την οποία ετοιμάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκ μέρους του Προέδρου.
 
Στην έκθεση καταγράφονται διάφορες διμερείς επαφές Αμερικανών και Κυπρίων αξιωματούχων. Την 1η Αυγούστου ο βοηθός Υφυπουργός Άμυνας για θέματα Ευρώπης, Τζέιμς Τάουνσεντ, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου, Χρίστο Μαληκκίδη και συζήτησαν θέματα ναυτιλιακής και ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Ο κ. Μαληκκίδης συζήτησε, επίσης, διμερή θέματα ασφάλειας με το βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Λίμπυ. Αναφορά γίνεται και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 19 Αυγούστου με τους δύο ηγέτες, ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τους συνεχάρη για την πρόοδο που σημείωσαν μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις.
 
Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία, στις 23 Αυγούστου για να συζητήσει τις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη στις καθοδηγούμενες από τους Κυπρίους διαπραγματεύσεις και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει να παίζει υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία».
 
Για τις χωριστές συναντήσεις του Αντιπροέδρου Μπάιντεν με τους δύο ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου, γράφει ότι «υποσχέθηκε ισχυρή αμερικανική υποστήριξη προς τους ηγέτες, καθώς συνεχίζουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση».  
 
Προσθέτει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «επιβεβαίωσε τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ» και ότι «προσβλέπει στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε προς κάθε ηγέτη ότι μία επανενωμένη Κύπρος θα αποδώσει πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες και την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ενεργειακή ανεξαρτησία. Το Κυπριακό συζήτησε ο Τζο Μπάιντεν και στις χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ενεθάρρυνε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίζουν να παίζουν υποστηρικτικούς ρόλους στη διαδικασία», αναφέρει η έκθεση. Τέλος, αναφορά γίνεται στην κοινή συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου καλωσόρισε την κοινή τους δέσμευση να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης.
 
«Ο ΓΓ τους ενθάρρυνε, επιστρέφοντας στο νησί να εμπλακούν στη διαδικασία με αποφασιστικότητα , θάρρος και δημιουργικότητα», καταλήγει η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Ομπάμα για την Κύπρο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»