Σε 54 δόσεις οι οφειλές στο φόρο

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από μακρά συζήτηση και 15λεπτο διάλειμμα για συνεννόηση των κομμάτων επί τροπολογίας του ΑΚΕΛ, ψήφισε σε νόμο, την πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των οκτώ ληξιπροθέσμων οφειλών προς το κράτος, με δόσεις και εκπτώσεις στις επιβαρύνσεις, τι οποίες θα αποφασίζει ο Εφορος Φορολογίας.
 
Η τροπολογία του ΑΚΕΛ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (25 υπέρ, 16 κατά, 6 αποχές) και όπως συμφωνήθηκε, προσθέτει στο κείμενο του ψηφισθέντος νόμου επιφύλαξη με βάση την οποία, οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται σε υποθέσεις που αφορούν αδήλωτα χρηματικά ποσά, καταθέσεις ή εμβάσματα, που έγιναν ή εντοπίστηκαν στην Κύπρο, ή το εξωτερικό προς όφελος ή για λογαριασμών των ιδίων των φυσικών ή νομικών προσώπων.
 
Ο νόμος ψηφίστηκε, στη βάση πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ανάλογη πρόταση νόμου ήταν στην ημερήσια διάταξη προς ψήφιση, είχε κατατεθεί από το ΔΗΚΟ. Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ είχε κατατεθεί το 2015 και μετά την ψήφιση της πρώτης πρότασης νόμου αποσύρθηκε.
 
Ο νόμος αφορά οφειλές στο ΦΠΑ, σε φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας, στο φόρο εισοδήματος, στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα, στο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, στο φόρο κληρονομίας, την έκτακτη εισφορά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε τέλη χαρτοσήμων. Προβλέπει επίσης ότι η αποπληρωμή θα γίνεται σε 54 μηνιαίες δόσεις για οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ και σε 60 δόσεις για οφειλές που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δίνει στον Εφορο Φορολογίας κατά περίπτωση να αποφασίζει εκπτώσεις στις επιβαρύνσεις επί των οφειλών και τους τόκους.
 
Σε δήλωση μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα ότι η τροποποίηση που ψηφίστηκε δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών τους.
 
Κατά την έναρξη της συζήτησης της πρότασης νόμου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η πρόταση νόμου έχει σκοπό να βοηθήσει όσους έχουν οφειλές προς το κράτος και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν εφάπαξ να βοηθηθούν μέσα από ένα πρόγραμμα να εξοφλήσουν, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
 
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει, δια του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου πρόταση νόμου από το 2015 και τελούσε σε αναμονή της κατάθεσης νομοσχεδίου. Πρόσθεσε πως τέλη του 2016 το ΔΗΚΟ επέμεινε στη συζήτηση της πρότασης νόμου, αφού δεν είχε κατατεθεί νομοσχέδιο και η συνέχεια ήταν να κατατεθεί η κοινή πρόταση νόμου των υπολοίπων κομμάτων, την οποία το ΔΗΚΟ στήριξε.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας τόσο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής όσο και σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε πως πρέπει το Τμήμα Φορολογίας να επισπεύσει την εξέταση των φορολογικών δηλώσεων, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο, ακόμα να εξετάζονται φορολογικές δηλώσεις του 2010.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι απαιτείται αποτελεσματικότητα και ταχύτητα με την οποία το Τμήμα φορολογίας επεξεργάζεται τα στοιχεία και καταλήγει στη φορολόγηση. Δήλωσε ότι η θέση της Συμμαχίας είναι ότι οι κατηγορίες των οφειλετών που θα πρέπει να επωφεληθούν είναι αυτοί που δεν πλήρωσαν ως θύματα της οικονομικής κρίσης και δεν αποδεχόμαστε η κατηγορία αυτών που καταχράστηκαν το σύστημα, ήταν αυτοί που δεν πλήρωναν, να επωφεληθούν, αλλά επιμένουμε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι η Συμμαχία θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΑΚΕΛ.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκε στην αδυναμία των φορολογικών αρχών ώστε να συντρέχουν με την οικονομική πραγματικότητα των φορολογουμένων οι φορολογίες, αναφέροντας πως οι φορολογίες που επιβάλλονται απέχουν έξι χρόνια από την τρέχουσα κατάσταση.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο νόμος να μην λειτουργήσει προς την εμπέδωση της λογικής “μην πληρώνετε”, την ώρα που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί φορολογική κουλτούρα.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ