Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό

Μετά τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες για συνταρακτικές θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πήχης στην παρούσα φάση φαίνεται να χαμηλώνει τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας στο αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Η χθεσινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί δεν ήρθε να προσθέσει οτιδήποτε καινούργιο επί της ουσίας της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τους δύο ηγέτες ν’ ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου για επανεξέταση της όλης κατάστασης και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Μέχρι τότε, στο δύσκολο έργο της επίτευξης προόδου και σμίκρυνσης των διαφορών θα συνεχίσουν να επιδίδονται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται στον ορίζοντα βάσιμες ελπίδες γεφύρωσης του χάσματος που εξακολουθεί να υφίσταται σε ζωτικές πτυχές του Κυπριακού.
 
Και μολονότι στο τραπέζι των εντός συνόρων συνομιλιών θα βρίσκονται πλέον και τα έξι κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το ερώτημα που προκύπτει και έγκειται στο πώς μπορεί να αναμένεται ότι είναι εφικτό να πετύχουν πρόοδο επί του προκειμένου, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, μάλλον αποτελεί ρητορικού χαρακτήρα. Γιατί πολύ απλά, η απάντηση που δίνεται είναι πως πολύ δύσκολα θα δούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να επιτυγχάνεται πρόοδος από τους διαπραγματευτές, ενώ δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι προβαίνουν στην εκτίμηση πως εκείνο που αυτή τη στιγμή επιχειρείται είναι απλώς να δοθεί σωσίβιο στη διαδικασία μέχρι νεοτέρας.
 
Η εκτίμηση αυτή πηγάζει όχι μόνο από τη δυστοκία που παρατηρείται στην προσπάθεια για κλείσιμο καίριων ανοικτών παραμέτρων των όσων συζητούνται εδώ και καιρό στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι η τουρκική πλευρά δείχνει προδιάθεση για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της και προβολή νέων αξιώσεων. Όπως ακριβώς για παράδειγμα η αξίωση που εκφράστηκε από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τουγρούλ Τουρκές εκ μέρους της χώρας του σε σχέση με την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών και το οποίο θεωρείτο κλειστό.
 
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τουρκές δήλωσε πως η Τουρκία ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους πολίτες της στην Κύπρο, όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες, υποστηρίζοντας πως αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό, τότε να αποστερηθούν οι τέσσερις ελευθερίες και για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο. Για να πάρει βεβαίως απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πως «όσο οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεχτες δηλώσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις, να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
 
 

Δειτε Επισης

«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου