Μουσταφά Ακιντζί: Ανοικτή η ημερομηνία Διάσκεψης για την Κύπρο

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα καθορισμού ημερομηνίας διάσκεψης για την Κύπρο σε ανώτατο, πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η Διάσκεψη άρχισε αλλά δεν τέλειωσε, όμως δεν πρέπει να θεωρείται ως μια διαδικασία ανοικτού τέλους, που θα διαρκεί αιώνια.
 
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, την πρώτη μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης και την ολοκλήρωση της εργασίας της τεχνικής ομάδας στο Μοντ Πελεράν, όπως ο ίδιος σημείωσε, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στο Μοντ Πελεράν ετοιμάστηκαν δύο λίστες από τις πέντε πλευρές που αφορούν μια ομάδα ερωτήσεων και μηχανισμούς για τις απαντήσεις προς αυτές. Βεβαίως, είπε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των πλευρών, αυτό ήταν αναμενόμενο και αυτή η διαπραγμάτευση και η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο.
 
Η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα και κανείς δεν έχει αυτή την άποψή ή μια τέτοια πρόθεση, συμπλήρωσε, ωστόσο από τη σημερινή συνάντηση δεν προέκυψε ξεκάθαρα εάν την επόμενη εβδομάδα ή 10 μέρες μπορεί να γίνει αυτή η Διάσκεψη, όπως είπε.
 
Για να καθοριστεί ημερομηνία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να εργαστούν τα Η.Ε., οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. «Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτή την ισορροπία πρέπει να την προφυλάξουμε».
 
Με ορθολογισμό αυτό θα το αξιολογήσουν την 1η Φεβρουαρίου και θα προβούν σε προγραμματισμό, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, ευχόμενος σε ένα λογικό χρονικό διάστημα πλέον να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλησε να υπογραμμίσει, όπως είπε, ότι είμαστε σε ένα νέο στάδιο και πως στις διαπραγματεύσεις έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, εννοώντας-όπως εξήγησε-ότι η τ/κ και η ε/κ πλευρά κατέθεσαν χάρτες και διοργανώθηκε η πενταμερής διάσκεψη. «Γι' αυτό θεωρώ ότι οι εκτιμήσεις πως έγινε το Μοντ Πελεράν και δεν βγήκε τίποτα, έγινε η Γενεύη και δεν βγήκε τίποτα είναι άτοπες. Ναι, δεν είμαστε στο σημείο συμφωνίας και όλα τέλειωσαν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν γι’ αυτό».
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, αλλά η συμβολή της τ/κ πλευράς ήταν πολύ πιο θετική. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, πρόσθεσε, πρέπει όλες οι πλευρές εργαζόμενες συλλογικά να βοηθήσουν στη διαδικασία. «Εγώ σε αυτό συγκαταλέγω και τις εγγυήτριες χώρες. Και τα Η.Ε. θα συμβάλουν με τις καλές υπηρεσίες στο να διευκολυνθούν αυτές οι εργασίες και η ΕΕ που συμμετέχει με το καθεστώς παρατηρητή, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει», συμπλήρωσε.
 
Οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε, θα πρέπει ιδιαίτερα να συμβάλλουν και να προφυλάξουν αυτή τη διαδικασία, και ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να βάλει το χέρι του κάτω από την πέτρα (σ.σ. εννοεί «να βάλει το χέρι στη φωτιά») γιατί, στο τέλος της ημέρας, η εικόνα που θα προκύψει θα ωφελήσει όλους.
 
Ερωτηθείς ποιος δεν έχει βάλει το χέρι του κάτω από την πέτρα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν το λέει ειδικά για κάποιο, αλλά ευχόμενος να συμβάλουν όλοι σε αυτή τη διαδικασία. «Επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο, πραγματικά βρισκόμαστε σε σημείο που μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια”.
 
Επανέλαβε τους λόγους που θεωρεί ότι η συνέχιση της διαδικασία εντός του 2017 εμπεριέχει ανασταλτικούς παράγοντες, είπε πως ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ προήδρευσε της Διάσκεψης στη Γενεύη αλλά δεν έχει παρελθόν ο ίδιος στο Κυπριακό και ευχήθηκε η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ να συνεχίσει τη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις Προεδρικές του 2018. Σε αυτά, είπε, έχει προστεθεί και ένας νέος παράγοντας, το δημοψήφισμα στην Τουρκία (για τη συνταγματική μεταρρύθμιση). Εάν αυτή η διαδικασία επιμηκυνθεί και άλλο εντός του 2017, ορίστε οι κίνδυνοι και τα ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν, πρόσθεσε. «Γι’ αυτό είναι χρήσιμο αυτή η διαδικασία να κρατήσει το λιγότερο δυνατό και η Διάσκεψη να γίνει το συντομότερο. Σίγουρα αυτή η επιθυμία δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, τουλάχιστον οι πέντε πλευρές, να είναι έτοιμες. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν υπάρχει βάση για λύση τώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εάν δεν υπάρχει, τότε είναι καθήκον και της Ελλάδας να δημιουργήσει τη βάση. Όπως ανέφερε, διάβασε ο ίδιος τον τίτλο της είδησης για τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν διαβάσετε από κάτω από τον τίτλο, τί εννοεί. «Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε σε συνεργασία αυτό το έδαφος, τη βάση και να λύσουμε το Κυπριακό. Όπως είπα και πριν από λίγο, είναι προϋπόθεση γι’ αυτό η συμβολή των τριών εγγυητριών. Και μια από αυτές είναι η Ελλάδα».
 
Είναι πραγματικότητα, ανέφερε, ότι η Ελλάδα έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από αυτή τη διαδικασία και λόγω των οικονομικών δυσκολιών της. Αλλά, είπε, το τελευταίο διάστημα και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον και ευχήθηκε αυτό το ενδιαφέρον να συνεχισθεί και «αυτή τη βάση να τη δημιουργήσουμε σε συνεργασία».
 
 
 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ