Ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία με τις τέσσερις ελευθερίες

Δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για μια νέα Γενεύη κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που άρχισε στις δέκα το πρωί στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Αυτό εκτιμούν κυβερνητικές πηγές-θεωρώντας σίγουρο πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο-, αφού όπως υποδεικνύουν μια τέτοια απόφαση, δηλαδή για πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους δύο ηγέτες, αλλά και πολλά άλλα εμπλεκόμενα μέρη.
Υπενθυμίζεται πως ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών, της πρώτης έπειτα από τη διαπραγματευτική διαδικασία που έλαβε χώρα στη Γενεύη από τις εννέα μέχρι τις δώδεκα Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό. Επίσης χθες, η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προέβη σε προετοιμασία της σημερινής συνάντησης.
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να προβούν σε αξιολόγηση των συναντήσεων στη Γενεύη, καθώς και στο Μοντ Πελεράν(σ.σ. των τεχνοκρατών), ενώ αναμένεται ταυτόχρονα να προβούν σε προγραμματισμό για συνέχιση του διαλόγου, τόσο στις εσωτερικές πτυχές όσο και στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού.
Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους πολίτες της στην Κύπρο όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες, αποκάλυψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές, λέγοντας μάλιστα πως η Τουρκία θα συνεχίσει το ενδιαφέρον της έπειτα από μια συμφωνία σε αυτό το ζήτημα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε πως αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό, τότε να αποστερηθούν οι τέσσερις ελευθερίες και για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο. Μάλιστα είπε πως στο θέμα των εγγυήσεων η Άγκυρα θα κινηθεί «όταν περάσουν αυτά που πρέπει». Ο Τουγρούλ Τουρκές έθεσε ακόμη και θέμα πληθυσμού των Τ/κ, λέγοντας ότι είναι λάθος ο αριθμός των 220 χιλιάδων που δόθηκε και πως ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα είναι 300 χιλιάδες. Μάλιστα, υποστήριξε πως σε αυτό τον πληθυσμό πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες Τ/κ που έχουν μεταναστεύσει μέχρι σήμερα σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία, η Καναδάς, Αυστραλία και Τουρκία. Υποστήριξε ότι μόνο στη Βρετανία ζουν γύρω στις 200-300 χιλιάδες Τ/κ και πως τώρα προσπαθούν μέσω των τουρκικών οργανώσεων στην Βρετανία να καθορίσουν τον αριθμό των Τ/κ που ζουν εκεί. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε επίσης πως ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε κανένας Τ/Κ για την Τουρκία πάλι υπάρχει Κυπριακό και πως η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας λόγω πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου.
 
 
 

Δειτε Επισης

Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε