Κυπριακό και φυσικό αέριο σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

“Οι εξελίξεις στην Κύπρο και στην ενέργεια” ήταν ο τίτλος συζήτησης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή Ilhan Kyuchyuk της ομάδας “Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη” με ομιλητές τρεις πανεπιστημιακούς, έναν Έλληνα, έναν Τούρκο και μια Τουρκοκύπρια.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μιλώντας στην εκδήλωση, η Χαϊριγιέ Καχβετζί (σσ σύζυγος του Μπιρικίμ Οζγκιούρ, γιου του Οζγκέρ Οζγκιούρ, “βουλευτή” του ΡΤΚ), καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (τουρκικό πολυτεχνείο) που βρίσκεται στην κατεχόμενη Μόρφου, ανέφερε ότι εάν η “νότια” Κύπρος – κατά την έκφρασή της – προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει σαν πλεονέκτημα το θέμα του φυσικού αερίου, “υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος ότι αυτό δεν οδήγησε προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Διερχόμαστε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό ανέφερε λέγοντας ότι το φυσικό αέριο έχει προσελκύσει μετά από μακρύ χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον και πάλι στο Κυπριακό και μπορεί να είναι ένα ισχυρό προωθητικό στοιχείο. Η κ. Καχβετζί σημείωσε ότι από το 2002 και μετά κάθε φορά που υπήρχε ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου το Κυπριακό βρισκόταν σε μια κρίσιμη περίοδο, υποστηρίζοντας ότι “οι Ε/κ προσπαθούν να χρησιμοποιούν το θέμα ως στοιχείο που εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις και την προσέγγισή τους”.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, τμήμα ευρωπαϊκών σπουδών, Άγγελος Γιαννακόπουλος εκτίμησε ότι η εφαρμογή του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία θα διευκολύνει την λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία, είπε, έχει θέση χώρας κλειδί για την περιοχή της ενέργειας και μια λύση του Κυπριακού χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Οζάν Σερντάρογλου, από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ανάπτυξης και Ασφάλειας (ISDP) στην Σουηδία, ανέφερε ότι για να μπορέσει να υπάρξει όφελος από τις ενεργειακές πηγές στην Κύπρο η ε/κ πλευρά και η τουρκική πλευρά πρέπει να συζητήσουν μαζί τα θέματα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ θα πρέπει να ετοιμαστούν ακόμη περισσότερο για την ενεργειακή ατζέντα.

Όπως αναφέρεται, σην συζήτηση παρέμβαση έκανε και ο “βουλευτής” του ΡΤΚ, Αρμαγάν Τζιαντάν λέγοντας ότι σε περίπτωση λύσης θα διευκολυνθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Εχει διανυθεί σημαντική απόσταση για την λύση στο Κυπριακό και οι ηγέτες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα θέματα διακυβέρνησης, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό και εδαφικό, πρόσθεσε.

Δεν πρέπει να χαθεί το υφιστάμενο μομέντουμ στο Κυπριακό, ανέφερε ο Τζιαντάν προσθέτοντας ότι η λύση θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις πλευρές και πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η ευκαιρία πολύ καλά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι