“Δεν υπάρχει προηγούμενο συμμετοχής του ΣΑ σε Διάσκεψη”

Κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ζήτησε στη διάρκεια της ενημέρωσης από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κάτι περισσότερο αναφορικά με τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για την Κύπρο και δεν υπάρχει προηγούμενο να καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη αυτού του είδους.
 
Αυτό ανέφερε ο κ. Έιντε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις διαβουλεύσεις του Σ.Α.
 
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικών με το ζήτημα της μη συμμετοχής του Σ.Α. στη Διάσκεψη, ο κ. Έιντε περιέγραψε το ρόλο του Συμβουλίου ως «εξαιρετικά σημαντικό», καθώς είναι αυτό που δίνει την εντολή της Αποστολής στην Κύπρο και για το λόγο αυτό τα μέλη του τηρούνται συνεχώς ενήμερα.
 
«Είναι σχετικό και θα είναι σχετικό όταν υπάρξει συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει παράδοση να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέλος μιας διάσκεψης. Δεν υπάρχει προηγούμενο να καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη αυτού του είδους, γιατί θα χάσει τη θέση του (σσ: θα υποβαθμιστεί). Η θέση τους είναι εδώ, σε αυτό το δωμάτιο, ενεργώντας ως το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι να τριγυρνούν σε διασκέψεις άλλων», δήλωσε.  
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα το Σ.Α. να καλέσει τους ηγέτες να το ενημερώσουν.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»