Βλέπουν εσωτερικές πτυχές και τα επόμενα βήματα για τις εγγυήσεις

Τον χαρακτήρα κρίσιμου ραντεβού προσλαμβάνει η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεδομένου του κομβικού σημείου στο οποίο έχει φθάσει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.   
Το αυριανό τετ-α-τετ των δύο ηγετών είναι το πρώτο μετά τη Γενεύη και η ατζέντα του περιλαμβάνει συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα επικεντρωθεί και στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπό το πρίσμα και της τεχνοκρατικής δουλειάς που έγινε στο Μοντ Πελεράν από τους εμπειρογνώμονες και τις ομάδες τους την περασμένη βδομάδα. Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν ουσιαστικά ως είχαν και πριν από την Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου, με την τουρκική πλευρά να επιμένει σε τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Κάτι βεβαίως που η δική μας πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά, και που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,  φρόντισε να ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά: «Ανάλογες αναχρονιστικές ρυθμίσεις μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση στις όποιες εύλογες και μη ανησυχίες των μερών. Την ίδια ώρα, και μη παραγνωρίζοντας την ανάγκη όπως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη, έχουμε καταθέσει, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, μια ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες, είτε της μίας είτε της άλλης κοινότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.    
Με τα δεδομένα ως έχουν, και τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετέωρο παραμένει το πότε θα υπάρξει η συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών. Η ε/κ πλευρά, θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει όταν και εφόσον διαφανούν στον ορίζοντα χειροπιαστές ενδείξεις για επίτευξη ουσιαστικής προόδου, ενώ προκρίνεται η επίτευξη προόδου στις εσωτερικές πτυχές πριν τη σύγκλιση νέας Διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, θα έχει στην Άγκυρα το προσεχές Σάββατο η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται ασφαλώς και το Κυπριακό, επί του οποίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν
Μέι και Ερντογάν λίγο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης, είχαν συμφωνήσει πως επρόκειτο για μια πραγματική ευκαιρία να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και για να υπάρξουν εγγυήσεις σταθερότητας στην περιοχή. Η Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζει να δηλώνει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στον κατάλληλο βαθμό, όταν οι συνομιλίες επανέλθουν σε πολιτικό επίπεδο.
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών