"Ανοικτή η Τουρκία σε σταδιακή απομάκρυνση των στρατευμάτων στην Κύπρο"

Ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως μετά από μια λύση, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο είπε ότι δεν είναι κλειστή η τουρκική πλευρά σε μια πρόταση η οποία προβλέπει ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας ωστόσο ότι με επιμονή της ε/κ πλευράς για ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό’ δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση.
 
Για το θέμα των εγγυήσεων ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπέβαλαν πρόταση στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming ωστόσο επειδή δεν είδαν το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά δεν προχώρησαν.
 
Όπως είπε η δική τους πρόταση είναι στην περίπτωση που απειληθεί η συνταγματική τάξη και αφού εξαντληθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες οι Τ/κ να μπορούν να καλέσουν την Τουρκία με απόφαση της βουλής τους. “Εάν θέλουμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα”, ανέφερε.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε εγγυήσεις της ΕΕ λέγοντας ότι στο Μοντ Πελεράν αποδείχθηκε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει την ασφάλεια που επιθυμούν οι Τ/κ και πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ. Για τον χάρτη ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη έπειτα από στενή διαβούλευση με την Τουρκία.
 
Ο Τ/κ ηγέτης σε συνέντευξή του που έδωσε χθες βράδυ στο τουρκικό κανάλι NTV ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ότι δεν είναι ευαισθησία μόνο της Άγκυρας αλλά και των Τ/κ. “Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η ασφάλεια και το άλλο τη διατήρηση του καθεστώτος και οι Τ/Κ δεν θέλουν να αναθέσουν την ασφάλεια και τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης σε ξένες δυνάμεις” Ανέφερε ότι προσαρμογή του συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με το έτος 2017 “σημαίνει να συναντηθούμε και να συζητήσουμε”. “Εμείς υποβάλαμε ένα τέτοιο μοντέλο στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming αλλά επειδή δεν είδαμε το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά, δεν προχωρήσαμε”, είπε. Ανέφερε ότι προτείνουν όπως στην περίπτωση που οδηγηθούν ξανά σε μια κατάσταση όπως το 1963 και όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες εξαντληθούν “ως τελευταία προσπάθεια οι Τ/κ με μια απόφαση που θα περάσουν από την δική τους βουλή να επωφεληθούν από την δύναμη της Τουρκίας και να καλέσουν την Τουρκία”.
 
Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως εάν θα λυθεί το Κυπριακό θα είναι θετική η θέση των Ε/κ σε αυτό το θέμα. “Η εκ περιτροπής είναι από τα τα εκ των ων ουκ άνευ μας. Ένα σχέδιο που δεν το περιέχει αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα το πάει σε δημοψήφισμα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι το άλλο σημαντικό είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. “Για παράδειγμα πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο; Οπωσδήποτε θα συμμετέχουν και οι Τ/κ”, ανέφερε.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας