Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας η συζήτηση μεταξύ των μελών του και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρ Έιντε, ο οποίος μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημέρωσαν κεκλεισμένων των θυρών για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Διπλωμάτες χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τους οποίους συνομιλήσαμε επιβεβαίωσαν αυτό που είπε και ο προεδρεύων του σώματος, ότι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και το Συμβούλιο υπήρξε ενωμένο στα μηνύματά του, κάτι που εκφράστηκε και με τα όσα αναφέρονται στην ανεπίσημη δήλωση.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφέρθηκε στην συμφωνία των ηγετών και στην δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου για τις συναντήσεις του Μοντ Πελεράν. Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της διαδικασίας,  καθώς έχει υπάρξει σημαντική και ουσιαστική πρόοδος, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν συζητηθεί θέματα, τα οποία δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταλλαγή χαρτών την 11η Ιανουαρίου και στη Διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκίνησε την επομένη και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ανέφερε ότι μετά τις συναντήσεις σε επίπεδο ΓΓ των υπουργείων Εξωτερικών, γίνονται διαβουλεύσεις για την συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

Ενημέρωσε για τα θέματα στα οποία δεν έχουν σημειωθεί συγκλίσεις, τονίζοντας και τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της λύσης. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραμείνει ενωμένο και να στηρίξει την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη για την ισχυρή υποστήριξη, την οποία έχουν μέχρι σήμερα εκφράσει προς τον ίδιο και την κ. Σπέχαρ, τη διαδικασία και τους δύο ηγέτες.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της UNFICYP, σημειώνοντας τις θετικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην ενίσχυση του έργου της ΔΕΑ και τις δραστηριότητες της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την αποναρκοθέτηση κι ότι χρειάζονται περισσότερα ΜΟΕ. Επίσης ενημέρωσε για την πορεία της προετοιμασίας της μεταβατικής περιόδου της δύναμης για την περίπτωση που υπάρξει διευθέτηση.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών μίλησαν εγκωμιαστικά και για τους ηγέτες και για τους αντιπροσώπους του ΓΓ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την  πρόοδο που σημειώθηκε και για την σύγκληση της διάσκεψης. Υπογράμμισαν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, ενώ Ρωσία, Κίνα και Αίγυπτος αναφέρθηκαν στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής του Σ.Α. καθώς θα κληθεί κάποια στιγμή να υιοθετήσει το ψήφισμα για τη λύση. Χώρες - μέλη που ανήκουν και στην Ε.Ε τόνισαν τη σημασία συμμετοχής ως παρατηρητή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, δεν φαίνεται κάποιο από τα μέλη να ήγειρε θέμα για την μη συμμετοχή του Σ.Α. στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, ενώ στην προθυμία σχεδόν όλων των μελών να βοηθήσουν τη διαδικασία σε ό,τι τους ζητηθεί από το ΓΓ και τον Ειδικό του Σύμβουλο, ο κ. Έιντε είπε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο και να υπάρξει μια ομαλή ανανέωση των όρων εντολής της UNFICYP.

Τέλος, από κάποιες χώρες τονίστηκε η σημασία της επιτάχυνσης του έργου της  ΔΕΑ.

Σε ερωτήσεις αντιπροσώπων για το τι μπορεί να κάνει το ΣΑ ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία, ο Ειδικός Σύμβουλος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο και να υπάρξει μια ομαλή ανανέωση των όρων εντολής της UNFICYP.

Ο κ. Έιντε σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία διεξάγεται με καλή πίστη από τις δύο πλευρές και χαιρέτισε την καλή συνεργασία με την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα στην όλη διαδικασία. Για την Ελλάδα και την Τουρκία, σημείωσε τις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνήσεών τους ότι θεωρούν ως θετική την επίλυση του κυπριακού.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης