Κοτζιάς: Συντροφικές και πατριωτικές οι σχέσεις μου με τον Νίκο Αναστασιάδη

Με τίτλο «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της ΕΕ», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, και προσθέτει: «ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο». Εξάλλου, «συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι ένας κοινός παρονομαστής που θα συνδυάζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, και, την ίδια στιγμή, τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους. Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, είναι το «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους, αποκαλύπτει επίσης.

 

Ερωτηθείς για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας- Κύπρου, ο υπουργός παρουσιάζει την ελληνική πρόταση για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων με ταυτόχρονη συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών απέναντι σε κοινούς κινδύνους. Όμως, «εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή στο εσωτερικό άλλης», διευκρινίζει ο Ν. Κοτζιάς.

 

«Συντροφικές και πατριωτικές» χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Στο ερώτημα δε, ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον Ν. Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, εκείνος δίνει την εξής απάντηση: «Στα δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, ακολουθούμε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χτίσαμε συμμαχίες και βοηθήσαμε η χώρα να βγάλει το κεφάλι από το βυθό της θάλασσας, πάνω από την επιφάνεια. Μερικοί είχαν μάθει αλλιώς και δεν τους αρέσει. Θα συνηθίσουν. Όποιος δεν σκέφτεται το πώς θα κερδίσει η Ελλάδα μια διαπραγμάτευση, αλλά έμαθε να αναζητά το δρόμο της παράδοσης σε διάφορες πιέσεις, ασφαλώς δεν με θεωρεί "υπουργό της καρδιάς του"».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού