N. Κοτζιάς: Ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει από την Κύπρο

 Η Κύπρος πρέπει να αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, επομένως ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέπεται να έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης και το σύστημα εγγυητριών δυνάμεων θα πρέπει να καταργηθεί.

Στη συνέντευξη, την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο  κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι χρειάζεται μια λύση που θα διασφαλίζει για τους Τουρκοκυπρίους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά θα παρέχει και στους Ελληνοκυπρίους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, και ότι η Ελλάδα θέλει μια λύση εντοπίζοντας το πρόβλημα στο γεγονός ότι υπάρχει κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται μια συνθήκη για μια ομοσπονδιακή Κύπρο, με τις δύο εθνοτικές ομάδες να έχουν ίσα δικαιώματα. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο ή καντόνι ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Εκεί θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους ασφάλεια, καθώς θα έχουν τη δική τους αστυνομία, σημειώνει.

Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία θα αποτελείται κατά 50 τοις εκατό από Τουρκοκύπριους και κατά 50 τοις εκατό από Ελληνοκύπριους. Πέραν από την ομοσπονδιακή αστυνομία θα υπάρχει μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν, αναφέρει.

Απαντώντας στο ερώτημα πόση ευελιξία μπορεί να επιδείξει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την θέση που διατυπώθηκε από την τουρκική πλευρά ότι δεν θα αποχωρήσει ποτέ από την Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι «αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιό πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

Εκφράζει την ελπίδα η Τουρκία να καταλάβει ότι είναι επίσης προς το συμφέρον της να επιλυθεί το Κυπριακό, διότι, μέχρι στιγμής, η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή. «Θέλουμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό και όχι να ασχοληθούμε με τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», τονίζει.

Ως προς το πώς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα. "Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα. Πρόκειται για μια ισότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στα συνήθη ομοσπονδιακά κράτη", σημειώνει.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες που έχουν ακουστεί για το ποιός φέρει την ευθύνη για τη μη πρόοδο στις συνομιλίες, στις οποίες έχει αναφερθεί και το όνομά του, ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι η Ελλάδα θέλει να επιτύχει οριστική λύση του Κυπριακού και όχι να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα.

«Το πρόβλημα είναι η κατοχή της Κύπρου. Δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε, επίσης, να είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό έκανα μια πρόταση: σύναψη μιας συνθήκης Ειρήνης, Συνεργασίας και Ασφάλειας. Οι τρεις χώρες, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα»,  υπογραμμίζει.

Στο ερώτημα τί θα γίνει αν η Τουρκία επιμείνει στα δικαιώματά της ως εγγυήτριας δύναμης, η  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι αν επιτραπεί το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων, θα έχει διαπραχθεί ανοησία. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει, "θα μπορούσε για παράδειγμα η Ρωσία να έρθει και να πει ότι θέλει να έχει δικαίωμα επέμβασης στα κράτη της Βαλτικής για να προστατέψει το ρωσόφωνο πληθυσμό. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κυρίαρχη Κύπρος", τονίζει ο κ. Κοτζιάς, διαφορετικά η Τουρκία θα μπορούσε, αναφέρει, μέσω του καθεστώτος των εγγυήσεων, να έχει επίσης λόγο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα