Αβέρωφ: Η εθνική ενότητα προϋποθέτει ευθύνη

Η εθνική ενότητα δεν προϋποθέτει ομογνωμία, αλλά εθνική ευθύνη, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρος τις «κομματικές σκοπιμότητες» και «τα μικρά» και να συμπαραταχθούν, την ώρα που η Κύπρος δίνει κρίσιμη μάχη. Έστειλε παράλληλα «βροντερό μήνυμα στήριξης» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Σήμερα, απ’ αυτό εδώ το συνέδριο, στέλνουμε ξεκάθαρο το προσκλητήριο σε όλους, να συστρατευθούμε για την Κύπρο μας», είπε ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας το πρωί κατά τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι στην εθνική αυτή αποστολή είναι δίπλα μας η Ελλάδα «το κύριο στήριγμα του αγώνα μας», καθώς και όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που οραματίζονται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο.

«Σε αυτή όμως την εθνική αποστολή χρειαζόμαστε και τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καθώς, όπως είπε, «η πατρίδα απαιτεί αυτές τις ώρες εθνική ενότητα» και «να συγκεντρωθούμε στον εθνικό στόχο».

Ζήτησε ακολούθως μπροστά στο «εθνικό ραντεβού με την ιστορία» να μην θέτουμε υπεράνω το μικροπολιτικό συμφέρον, «όπως δυστυχώς έγινε στη Γενεύη».

Ακόμη και την ημέρα που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μετά το 1963, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, συνέχισε, «άλλοι έψαχναν αεροπλάνο να αποδράσουν της ευθύνης, άλλοι επέλεξαν να μην παραστούν, άλλοι ασχολούνταν με το μέλλον του ενδιάμεσου χώρου και αρκετοί με τη διαρροή εθνικών θέσεων».

Η εθνική ενότητα δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στη δική μας υπομονή και τη δική μας εθνική υπευθυνότητα, είπε ο κ. Νεοφύτου, και έκανε λόγο για μία γιγάντια επιχείρηση που έχει στηθεί για να διχάσει τους Έλληνες της Κύπρου και τους Έλληνες γενικά.

«Υπάρχουν δυστυχώς πολιτικοί αρχηγοί που έχουν μετατραπεί σε σκαπανείς της μιζέριας, κήρυκες του φόβου, καλλιεργητές της μισαλλοδοξίας» πρόσθεσε, λέγοντας ότι προσπαθούν να κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού.

«Προσποιούνται ότι ξέχασαν ότι μόλις πριν λίγους μήνες, διαδήλωναν κατά της Ελλάδας έξω από την Ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Εμείς όμως δεν τα ξεχνάμε», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Απευθυνόμενος εξάλλου «σε όσους θυμήθηκαν σήμερα την εθνικοφροσύνη», τους είπε να κάνουν «μαθήματα εθνικοφροσύνης αλλού, όχι σε εμάς».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε εξάλλου στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες».

Η λύση που συζητούμε, συνέχισε, δεν θα είναι απλά ποιοτικά καλύτερη του σχεδίου που απορρίφθηκε από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία καλύτερη και από το σύνταγμα του 1960 και μίλησε για πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διασφάλιση της δημογραφικής σύνθεσης, αλλά και υγιή οικονομικά.

Όσον αφορά την κατάθεση χαρτών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά για να πετύχουμε την επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων υπό τη δική μας διοίκηση», με διασφαλισμένο το δικαίωμα επιστροφής όλων ανεξαίρετα των προσφυγών. Για την ασφάλεια, επανέλαβε ότι το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν είναι αποδεκτό.

Έκανε ακολούθως λόγο για διαφοροποίηση των δεδομένων και ενεργή παρουσία της Ευρώπης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ είπε ότι εδώ και δέκα μέρες η Τουρκία δεν επιτίθεται πλέον στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά στην ίδια την Ευρώπη «και εδώ κάποιοι, είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει».

Στη Γενεύη, συνέχισε, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν απόλυτα προετοιμασμένος ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές. «Δεν έχουμε γίνει υπερδύναμη, δεν είμαστε όμως ο φτωχός συγγενής του παρελθόντος» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως η Κύπρος παίζει ρόλο στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ξεκάθαρα δικοινοτικό κράτος και «εάν θέλουμε την Κύπρο ολόκληρη, αυτό προϋποθέτει τη φυσική και πολιτική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους».

Αναφέρθηκε τέλος στην κρισιμότητα των στιγμών, και κάλεσε όλους σε εθνική εγρήγορση, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται δύναμη σε αυτή την ύψιστη εθνική αποστολή.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου προέβη από την πλευρά του σε μια αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για απόλυτα θετικό αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι το κόμμα έλαβε το ιστορικά ψηλό ποσοστό του 37,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που αγγίζει τις 17 ποσοστιαίες δυνάμεις, ενώ εξέλεξε 180 δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε στις ιδιάζουσες και αντίξοες συνθήκες των εκλογών κατά τις οποίες ο ΔΗΣΥ κλήθηκε να λάβει στρατηγικές αποφάσεις «έχοντας απέναντι σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα», ενώ όπως είπε και «οι πλέον αισιόδοξοι δεν ανέμεναν τελικά την εκλογική μας επιτυχία».

«Η παράταξη μας και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος με δύναμη ψυχής, με πολιτική αποφασιστικότητα, με τόλμη και γενναιότητα αλλά και με αυξημένη διορατική ικανότητα προχώρησε σε επιλογές που κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος ως επιτυχημένες», ανέφερε.

Είπε εάν αφηνόταν ο Πρόεδρος της παράταξης, απερίσπαστος να προχωρήσει και σε άλλες αξιόλογες επιλογές, τότε «η τεράστια επιτυχία που θα είχαμε θα ήταν ακόμη λαμπροτέρα».

Παρά το ανυπέρβλητα δύσκολο περιβάλλον, συνέχισε, μόνος ο ΔΗΣΥ κυριάρχησε στους μεγάλους και σημαδιακούς δήμους, σε Πάφο, Λεμεσό, Αμμόχωστο, καθώς και σε σημαντικούς άλλους δήμους μικρότερης εμβέλειας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας