Ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ τα κόμματα

Τις δικές τους ερμηνείες δίνουν τα κόμματα στην αποκαλυπτική δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ που δημοσιεύθηκε χθες και προχθές. 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέρει πως είναι προφανές από τη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ότι η Κύπριοι πολίτες στην πελώρια πλειοψηφία τους θέτουν το θέμα της ασφάλειας ως κεντρικό σημείο αναφοράς στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

«Την ίδια ώρα θέλουν τους πολιτικούς Αρχηγούς συμμέτοχους στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και απορρίπτουν ενέργειες διχασμού και φυγομαχίας», σημειώνει ο Νίκος Τορναρίτης. Καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ σημειώνει πως το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι να στηρίξουμε όλοι μαζί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή της εκ πλευράς στην μεγάλη μάχη που δίνει για την Κύπρο. 

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό τις τάσεις της περιόδου που γίνεται η δημοσκόπηση. «Στη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ αποτυπώνεται το μεγάλο ενδιαφέρον που φυσιολογικά επιδεικνύεται από τους πολίτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικό αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο γύρω από το Κυπριακό και γι’ αυτό το παρακολουθούν από κοντά» αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό το ποσοστό εκείνων των πολιτών που θεωρούν πως έγιναν βήματα μπροστά ενώ αναγνωρίζει πως στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται και ένα κλίμα αναμονής με περισσότερο χρώμα απαισιοδοξίας για τις προοπτικές επίτευξης λύσης. 

Ο Άθως Αντωνιάδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ σημειώνει πως η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν μια κακή λύση αποδοχής των τουρκικών όρων και δεύτερον, ότι οι Ελληνοκύπριοι αντιλαμβάνονται την αποτυχία της πολιτικής Χριστόφια-Αναστασιάδη των τελευταίων 9 χρόνων, μιας πολιτικής που οδήγησε σε αδιέξοδα την πλευρά μας, σε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Από την ΕΔΕΚ η Μαρία Παναγιώτου εξέφρασε την άποψη πως το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι απότοκο της διολίσθησης του ΠτΔ και των συνεργατών του στις τουρκικές απαιτήσεις, αλλά και τις αδικαιολόγητες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τη διάσκεψη της Γενεύης. 

Η Εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ υπογραμμίζει πως ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές που δεν είναι άλλες από την κατάργηση των εγγυήσεων, τη μη εφαρμογή της εκ περιτροπής προεδρίας, την επιστροφή της Μόρφου και την ορθότητα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης περί εγγυήσεων και αποχώρησης όλων στρατευμάτων. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση  και να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στις τουρκικές απαιτήσεις.

Για τη Συμμαχία Πολιτών ο Επικεφαλής Πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Αντρέας Αποστόλου σημειώνει πως η ορθότητα των θέσεων που διατύπωσε ξεκάθαρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως βρίσκουν σύμφωνη την μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. 

«Το γεγονός πως ο κ. Κοτζιάς στάθηκε σε θέσεις αρχών στο βασικότερο ίσως ζήτημα του Κυπριακού που αφορά την ασφάλεια είναι κάτι που αναγνωρίζεται από το λαό. Είναι ξεκάθαρο πως έγιναν λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση τόσο στα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την διάσκεψη όσο και στην ουσία της», καταλήγει ο Αντρέας Αποστόλου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος τονίζει πως καθίσταται σαφές και ήταν και αναμενόμενο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ενδιαφέρεται σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό για το Κυπριακό. Το γεγονός ότι υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 61% θεωρεί αποτυχημένο το αποτέλεσμα της Γενεύης και μόλις 23%, το θεωρεί επιτυχημένο, είναι επιβεβαίωση της εκτίμησης μας ότι επρόκειτο περί ενός φιάσκου.

Σε ότι αφορά το ερώτημα για τις Προεδρικές Εκλογές ο Γιάννης Σελινόπουλος σημειώνει πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι καταλληλότερος είναι ο «Κανένας» με ποσοστό 32%. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το 5% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι η Ελένη Θεοχάρους είναι κατάλληλη να προεδρεύσει της Ομόσπονδης Κύπρου, αλλά η ίδια δεν θα επεδίωκε ποτέ κάτι τέτοιο, διότι θεωρεί ότι η Ομοσπονδιακή λύση που προωθείται, εάν γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί θα καταρρεύσει τάχιστα σαν χάρτινος πύργος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον Κυπριακό Ελληνισμό» καταλήγει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύης. 

Η Έφη Ξάνθου, αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων σημειώνει πως προβληματίζει ιδιαίτερα το χαμηλό ποσοστό ενδιαφέροντος των νέων για τις εξελίξεις στη Γενεύη ενώ τονίζει πως είναι προφανές πως πολίτες ανεξαρτήτου κόμματος συμφωνούν για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς.

«Είναι επίσης ενδιαφέρον τα αποτελέσματα όσον άφορα τις προεδρικές, γιατί προφανώς όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι πιάνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Είναι ξεκάθαρο όμως πως αν υπάρξει συσπείρωση των 5 κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου γύρω από ένα μόνο υποψήφιο, τότε θα μπορεί να ανταγωνιστεί πιθανή υποψηφιότητα Νίκου Αναστασίου στις επόμενες προεδρικές εκλογές», αναφέρει στο καταληκτικό της σχόλιο η Αντιπρόεδρος των Οικολόγων. 

Από το ΕΛΑΜ ο Εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη σημειώνει πως όσο κι αν προσπαθήσουν τον λαό πως οι συνομιλίες είχαν θετικό αποτέλεσμα, «τελικά εξ όσων φαίνεται από την δημοσκόπηση ο λαός αντιλαμβάνεται την πάσα αλήθεια. Ένα θετικό στοιχείο που πηγάζει από την δημοσκόπηση, είναι ότι παρά τα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αναδείχθηκαν τελευταία, το Κυπριακό ενδιαφέρει τους πολίτες».

Ο Γεάδης Γεάδη τονίζει και η αρνητική αντίληψη του κόσμου έναντι των χειρισμών του ενδιάμεσου χώρου, «ενώ δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την παντελή έλλειψη αναφοράς στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και τους χειρισμούς του, που χάραξε μια εντελώς διαφορετική γραμμή στο Κυπριακό, διαχωρίζοντας την θέση μας από τον ενδιάμεσο χώρο», σημειώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ. 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων