Αποφάσεις με βάση τα αποτελέσματα της εργασίας των τεχνοκρατών

Με άτυπη συνάντηση των ομάδων τεχνοκρατών της ε/κ και τ/κ πλευράς στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών κλείνει σήμερα ο κύκλος της τεχνοκρατικής διάσκεψης που έλαβε χώρα το τελευταίο διήμερο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, αντί σήμερα όπως προέβλεπε ο προγραμματισμός, και πλέον οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την μορφή συνέχισης της συζήτησης της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε ασφάλεια-εγγυήσεις
 
Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως αυτό που ενδιαφέρει είναι τα εργαλεία που έδωσε η κάθε πλευρά, σημειώνοντας πως θ’ αξιοποιηθούν οι ιδέες που ακούστηκαν, καθώς και ότι η Κυβέρνηση δεν θα εκφραστεί δημόσια προτού τύχει ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των εργασιών.
 
Συναφώς, επισήμανε ότι το πότε θα συνεχίσει η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και το επίπεδο εκπροσώπησης, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εργασίας των τεχνοκρατών. «Η διάσκεψη για την Κύπρο δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ανοιχτού τέλους και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την 1η Δεκεμβρίου», τόνισε.
 
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές στη Γενεύη,  ο οποίος συναντήθηκε με την τουρκική και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως δεν συμμετείχε στις συναντήσεις και δεν επηρέασε τις συζητήσεις των τεχνοκρατών.
 
Μιλώντας εξάλλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το πλαίσιο που διαμορφώθηκε και οι ιδέες που εκφράστηκαν κατά τις συζητήσεις της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, στις 18-19 Ιανουαρίου, θα τεθούν ενώπιον του επικεφαλής κάθε μέρους, σε πολιτικό επίπεδο, και αφού αξιολογηθούν, θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Μοντ Πελεράν άτυπη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της ε/κ και της τ/κ πλευράς, στην παρουσία των Η.Ε., για μια γενικότερη συζήτηση των όσων ελέχθησαν το τελευταίο διήμερο.
 
Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση, πως η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Η.Ε. διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου με αντικείμενο συζήτησης θέματα των πέντε κεφαλαίων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, ενώ δεν αναμένονται συναντήσεις των διαπραγματευτών.  
 
Σε σχέση με τις συζητήσεις των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη διάρκειά τους διατυπώθηκαν και συζητήθηκαν ερωτήματα που αφορούν το θέμα της ασφάλειας σε μια επανενωμένη Κύπρο.
 
Βάσει αυτής της συζήτησης, πρόσθεσε, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις κάθε μέρους για εκείνα τα εργαλεία, εκείνους τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος της ασφάλειας μετά την επίλυση του Κυπριακού.
 
«Αυτό το πλαίσιο, αυτές οι ιδέες που εκφράστηκαν θα τεθούν ενώπιον του επικεφαλής κάθε μέρους, σε πολιτικό επίπεδο, και αφού αξιολογηθούν θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Επεσήμανε ακόμη πως οι όροι εντολής της τεχνοκρατικής ομάδας, όπως καταγράφονται στις 12 Ιανουαρίου, ήταν η καταγραφή συγκεκριμένων ερωτημάτων καθώς επίσης και των εργαλείων εκείνων για απάντησή τους, και πως δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής τους η λήψη αποφάσεων, ούτε για θέματα ουσίας ούτε για θέματα διαδικασίας.
 
Στο μεταξύ, «πέρασαν ένα κατώφλι ακόμη», σχολιάζει η τουρκική κρατική τηλεόραση ΤΡΤ για τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο στο Μοντ Πελεράν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό, επικαλούμενη πηγές που αναφέρουν ότι οι ομάδες εργασίες συζήτησαν όλες τις διαστάσεις του κεφαλαίου εγγυήσεις και ασφάλεια.
 
Σύμφωνα με την ΤΡΤ, σε αυτές τις εργασίες οι πλευρές κατέγραψαν τις απόψεις και τις επιφυλάξεις τους και στο δεύτερο επίπεδο συζήτησαν τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες τους. Μέσα σε δύο μέρες έκαναν τέσσερις συναντήσεις και υπό μία έννοια έβγαλαν την ακτινογραφία του κεφαλαίου των εγγυήσεων-κατά την έκφραση της ΤΡΤ-  ολοκληρώνοντας τις τεχνικές εργασίες για το επόμενο επίπεδο.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την τρίτη μέρα, δηλαδή σήμερα, οι πλευρές αναμένεται να έχουν διμερείς και διαγώνιες επαφές. Σημειώνει ακόμη ότι οι πλευρές είχαν συμφωνήσει προηγουμένως να πραγματοποιηθεί σύνοδος σε πιο ψηλό επίπεδο και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση, ότι στο τρίτο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος, στην οποία θα συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί.
 
 

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση