Αυτή είναι η ε/κ αποστολή για το Μοντ Πελεράν υπό τον Μαυρογιάννη

Αναχωρεί σήμερα για το Μοντ Πελεράν η αντιπροσωπεία της ε/κ πλευράς που θα συμμετάσχει στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που ξεκινούν την Τετάρτη, με βάση την απόφαση που λήφθηκε από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
 
Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) μαζί με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στο Μοντ Πελεράν μεταβαίνουν:
*Ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
*Ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.
*Ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης.
*Ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης.
*Δυο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ομάδας της ε/κ πλευράς παρακάθισαν το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Εξάλλου, μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο και αναφερόμενος στην έναρξη των συζητήσεων των ομάδων εργασίας στο Μοντ Πελεράν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως θα ετοιμαστεί κείμενο εργασίας, στο οποίο θα καταγράφονται οι τοποθετήσεις των πλευρών, για να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Έχουν ήδη τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη, επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας, ενώ είπε επίσης πως αυτή την εβδομάδα δεν προβλέπεται η όποια διαπραγμάτευση στη Λευκωσία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη, σημειώνοντας πως δεν συμβαδίζει με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι όποιες δηλώσεις γίνονται έχουν τη σημασία τους και επηρεάζουν το κλίμα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Έχουμε απέναντι μας την Τουρκία, συζητούμε και όλα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Αναφορικά με την τροπή που έλαβε η Διάσκεψη της Γενεύης για συνέχεια της σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν είχε προβλεθεί κάτι τέτοιο μεταβαίνοντας στη Γενεύη και ότι εκεί προέκυψε. «Η Διάσκεψη της Γενεύης ήταν προγραμματισμένη να συνεχίσει μέχρι τις 14 το βράδυ. Μετά τις συζητήσεις που έγιναν στο γεύμα εργασίας που ήταν καθοριστικό, προέκυψε αυτή η ιδέα που προτάθηκε από τον Γ.Γ., να συνεχίσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο», επισήμανε.
 
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Το Κυπριακό συζήτησε τηλεφωνικώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός με Γκουτέρες και Γιούνκερ, ενώ σε ενημέρωση για την εξέλιξη των συζητήσεων και τη διαδικασία της Γενεύης προχώρησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.  Την πρόθεσή του να συζητήσει τις εξελίξεις στις συνομιλίες και να μεταφέρει την αισιοδοξία του για λύση εξέφρασε εξάλλου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Τζόνσον έχει κατανοήσει τις θέσεις της Ελλάδας καλύτερα για το θέμα των εγγυήσεων.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
Σημειώνεται πως η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα παρευρεθεί στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν αναχώρησε για την Ελβετία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ηλεκτρονική “Κίπρις”. Η ομάδα, υπό τον Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί είχε χθες συνάντηση με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, όπου και αποφασίστηκε ότι “για να γίνει μια υγιής διαπραγμάτευση και στα πλαίσια των προγραμματισμών”. Η ομάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα έχει στενή και συνεχή επαφή με τον Ακιντζί.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ομάδα συμμετέχουν εκτός από τον κ. Ναμί: 
*Το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας και “κυβερνητικός εκπρόσωπος” Μπαρίς Μπουρτσο.
*Ο “διπλωμάτης” και “σύμβουλος” επί ευρωπαϊκών θεμάτων Ερχάν Ελτζίν.
*Ο νομικός σύμβουλος του Ακιντζί Σουλέν Καραπατσάκ.
*Η ειδικός επί εξωτερικά θέματα Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς.
*Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι στην τουρκική ομάδα θα προεδρεύει ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ. 
 
Επταμελής θα είναι η αντιπροσωπεία της Ελλάδας που θα συμμετάσχει στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Μέλη της αντιπροσωπείας θα είναι οι ακόλουθοι:
*Χρήστος Ροζάκης, Καθηγητής.
*Πέτρος Λιάκουμας, Καθηγητής.
Τασία Αθανασίου, Πρέσβης, Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών.
Χρήστος Αβραάμ, εμπειρογνώμονας, Πρέσβης, Σύμβουλος Α’,
Βαγγέλης Καλπαδάκης, Γραμματέας Α’, Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού.  Ευθύμιος Παπασταυρίδης, εμπειρογνώμονας.    
 
Από πλευράς κομμάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συνεχίζεται η αποτίμηση του αποτελέσματος της Γενεύης:
  

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»