Καμία δυσαρέσκεια στο πρόσωπο Κοτζιά

Τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν πληροφορίες περί δυσαρέσκειας του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο κ. Γκουτιέρες «ήταν τόσο ενοχλημένος που αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Ελληνα Υπουργό στο εγγύς μέλλον», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ, Φερχάν Χακ είπε: «Δεν είναι ακριβές. Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο ΓΓ ασχολήθηκε και θα συνεχίζει να ασχολείται με όλες τις διάφορες πλευρές σε σχέση μ’ αυτό. Έχετε δει όσα δήλωσε ο ΓΓ την περασμένη εβδομάδα κι απλά θα σας παραπέμψω στο κείμενο των όσων είπε».
 
Ο κ. Χακ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Προφανώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μία διαρκής και βιώσιμη συμφωνία και θα εργαστούμε με καλή πίστη με όλες τις διάφορες πλευρές», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α., το σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Διπλωμάτες του Σ.Α. αναμένουν ότι θα υπάρξει ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα για να εγκριθεί ομόφωνα.
 
Την Παρασκευή η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει τις χώρες που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την Δευτέρα μαζί με τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσουν τα μέλη του Σ.Α. κεκλεισμένων των θυρών για την αποστολή των καλών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένης και της Γενεύης – και την προετοιμασία που γίνεται για την ανταπόκριση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη μετά τη διευθέτηση κατάσταση.
 
Εξάλλου, χθες, ο κ. Κοτζιάς, στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, κατήγγειλε μεθοδεύσεις για άλλοθι στην απαράδεκτη στάση άλλων στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που του επιρρίπτουν ευθύνες για τη Γενεύη: «Κοιτάξτε, κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού - καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα - επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».
 
Αναφερόμενος στον Βρετανό ομολογό του, Μπόλις Τζόνσον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις της Ελλάδας  για το θέμα των εγγυήσεων.

Δειτε Επισης

Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ