Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Βρετανία κατανοεί καλύτερα τις θέσεις μας για τις εγγυήσεις

Την εκτίμηση ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έχει κατανοήσει τις θέσεις της Ελλάδας καλύτερα για το θέμα των εγγυήσεων, εξέφρασε σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Κληθείς να ενημερώσει για τη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, ο Έλληνας Υπουργός είπε: «Ναι, κράτησε πολλή ώρα, όπως θα διαπιστώσατε. Κουβεντιάσαμε για το τι συνέβη στη Γενεύη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να συνεχίσει η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού και για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.”

“Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά - κατά τη γνώμη μας παράνομα - δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς, στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, κατήγγειλε μεθοδεύσεις για άλλοθι στην απαράδεκτη στάση άλλων στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που του επιρρίπτουν ευθύνες για τη Γενεύη: «Κοιτάξτε, κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού - καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα - επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

 

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Το πνεύμα συμφιλίωσης η ειδοποιός διαφορά στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού

De Morgen: Ευθύνες στον Ερντογάν για το ναυάγιο

Βρετανία: Έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες «στο κατάλληλο επίπεδο»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα